Inhoudsopgave:

 1. Hoe weet ik of er loden leidingen in mijn huis zitten?
 2. Is loden leidingen vervangen verplicht?
 3. Hoe weet je of er lood in je kraanwater zit?
 4. Heeft mijn huis koperen leidingen?
 5. Welke woningen hebben loden leidingen?
 6. Hebben wij loden leidingen?
 7. Wie moet loden leidingen vervangen?
 8. Wat kost vervangen loden leidingen?
 9. Hoe meet ik lood in drinkwater?
 10. Kun je lood uit water koken?
 11. Hoe weet je waar leidingen lopen?
 12. Wat voor leidingen heeft mijn huis?
 13. Wat is het gevaar van loden leidingen?
 14. Wie vervangt loden leidingen?
 15. Hoe gevaarlijk zijn loden leidingen?

Hoe weet ik of er loden leidingen in mijn huis zitten?

Een loden waterleiding herkent u makkelijk op 2 manieren:
 • Aan de kleur. Loden leidingen zijn meestal dof en grijs van kleur. Maar als u er met schuurpapier overheen gaat, zal de leiding zilver worden. ...
 • Aan het geluid. Een loden leiding maakt een dof geluid als u er tegenaan tikt. Bijvoorbeeld met een lepel.

Is loden leidingen vervangen verplicht?

Vanaf de leeftijd van 1 jaar is het drinken van leidingwater uit loden leidingen risicoloos. Loden leidingen moet je laten vervangen. Bij voorkeur door een installatiebedrijf. Je kunt bij het plaatselijk Waterleidingbedrijf navragen of er loden leidingen gebruikt zijn voor je huisaansluiting.

Hoe weet je of er lood in je kraanwater zit?

Het grootste deel van de waterleidingen zit onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de grijze kleur van de leiding, én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt.

Heeft mijn huis koperen leidingen?

Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in of naar uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de donkerblauwe-grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt. Een koperen leiding is rood of groenachtig.

Welke woningen hebben loden leidingen?

In de meeste huizen die gebouwd zijn voor 1945 werd lood gebruikt voor de leidingen. Maar ook in huizen met bouwjaar 19 worden nog wel eens loden leidingen aangetroffen.

Hebben wij loden leidingen?

Loden leidingen worden sinds 1960 niet meer gebruikt bij de bouw van woningen en binnen installaties. Alle drinkwaterbedrijven hebben sindsdien vrijwel alle loden leidingen in het distributienetwerk vervangen door andere materialen.

Wie moet loden leidingen vervangen?

De waterleidingbedrijven in Nederland zijn verantwoordelijk voor de vervanging van de loden leidingen tot aan de watermeter in huis (de watermeter zit meestal vlakbij de voordeur).

Wat kost vervangen loden leidingen?

Gemiddeld kost het vervangen van loden leidingen ongeveer 1400 euro per woning. Deze kosten zijn voor de eigenaar van de woning. Ook wanneer de woning verhuurd wordt zal de eigenaar van de woning de kosten voor het verwijderen van de loden leidingen moeten betalen.

Hoe meet ik lood in drinkwater?

Waar kan ik mijn water op lood laten testen om het loodgehalte te meten?
 1. Bij Het Waterlaboratorium kunt u een test aanvragen op loodinwatertesten.nl/ . ...
 2. Water-lab (in samenwerking met laboratorium Eurofins) biedt loodtesten aan op water-lab.nl/
 3. Aquador op aquador.nl/

Kun je lood uit water koken?

Aardappelen en groenten (nemen minder vocht op) kun je wel koken in kraanwater uit loden leidingen. Ook groente en fruit wassen kan geen kwaad.

Hoe weet je waar leidingen lopen?

Denk aan glasvezel- of telefoonkabels en waterleidingen. Als u wilt weten of dit zo is, dan kunt u een zogenoemde Klic-melding doen bij het Kadaster. U ontvangt dan via het Kadaster informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek, voor zover bekend.

Wat voor leidingen heeft mijn huis?

Is je huis gebouwd voor 1960, dan check je de aanwezigheid van loden leidingen het gemakkelijkst bij de watermeter, volgens Dick Reijman van Techniek Nederland. Die vind je meestal in de meterkast. Aan allebei de kanten van de watermeter is een stukje leiding te zien.

Wat is het gevaar van loden leidingen?

Volwassenen die langdurig kraanwater uit loden leidingen drinken hebben een verhoogde kans dat de nierfunctie vermindert of de bloeddruk licht stijgt.

Wie vervangt loden leidingen?

De waterleidingbedrijven in Nederland zijn verantwoordelijk voor de vervanging van de loden leidingen tot aan de watermeter in huis (de watermeter zit meestal vlakbij de voordeur).

Hoe gevaarlijk zijn loden leidingen?

Volwassenen die langdurig kraanwater uit loden leidingen drinken hebben een verhoogde kans dat de nierfunctie vermindert of de bloeddruk licht stijgt.