Inhoudsopgave:

 1. Kun je nat hout zagen?
 2. Welke zaag voor hardhout?
 3. Hoe gebruik je een Japanse zaag?
 4. Waarom Japanse zaag?
 5. Kun je in nat hout boren?
 6. Hoe droog moet hout zijn om te bewerken?
 7. Welke handzagen zijn er?
 8. Kan je met een ijzerzaag hout zagen?
 9. Hoe werkt een Trekzaag?
 10. Wat is Schulpen zagen?
 11. Hoe maak je hout droog?
 12. Hoe kun je het beste hout drogen?
 13. Waar is een zaag van gemaakt?

Kun je nat hout zagen?

Nat hout is moeilijker door te zagen en vraagt dus om een kettingzaag met meer vermogen en een lange zwaard (het zaaggedeelte van een kettingzaag). Met nat hout heb je te maken als je levende bomen gaat snoeien of kappen. Bij droog hout moet je denken aan hout dat je verwerkt voor in de open haard of dikke takken.

Welke zaag voor hardhout?

Een flexibele zaag (of Japanse zaag) is geschikt om nauwkeurig in hout te zagen. De zaag heeft een extra dun zaagblad en fijne vertanding waardoor er een fijne zaagsnede ontstaat. De flexibele zaag is bedoeld voor een trekkende zaagbeweging die je mede dankzij de rechte handgreep kunt uitvoeren.

Hoe gebruik je een Japanse zaag?

De meest opvallende eigenschap van Japanse zagen is dat het trekzagen zijn. Dit houdt in dat de Japanse zaag op de trekkende beweging zijn werk doet en niet zoals een westerse zaag door het hout heen geduwd hoeft te worden. Een trekkende zaagbeweging heeft meerdere voordelen ten opzichte van een duwende beweging.

Waarom Japanse zaag?

Het zaagblad van een Japanse trekzaag hoeft geen spanning te weerstaan, hierdoor kan deze veel dunner worden gemaakt. Het resultaat is een nauwkeurigere zaagsnede dan bij Westerse zagen. De trekkende beweging voorkomt dat de zaag vastloopt in het hout of dubbel vouwt. Dit verlengt de levensduur van de zaag.

Kun je in nat hout boren?

Het is van veel factoren afhankelijk of het hout splijt, hoe droog het hout is, te ver uitgedroogd hout splijt makkelijker dan wat vochtiger hout, vers steigerhout (nat) zal nagenoeg nooit splijten.

Hoe droog moet hout zijn om te bewerken?

Het 'werken' van hout[bewerken | brontekst bewerken] Hout moest namelijk eerst drogen om te voorkomen dat het gaat trekken of krimpen. Als vuistregel hanteert men wel een jaar voor elke centimeter die het hout dik is. Planken worden bijvoorbeeld smaller gedurende het droogproces.

Welke handzagen zijn er?

Hieronder geven we een overzicht van de meest courante handzagen.
 • Handzaag. De bekendste handzaag is de zaag waarvan de categorie de naam ook heeft aangenomen: de handzaag. ...
 • Kapzaag. ...
 • Toffelzaag. ...
 • Metaalzaag. ...
 • Figuurzaag. ...
 • Boogzaag. ...
 • Snoeizaag.

Kan je met een ijzerzaag hout zagen?

De hand ijzerzaag Deze zaag kan hout, plastic en zelfs metaal zagen. Het zaagblad is geklemd of gemonteerd. Omdat het zaagblad onder spannings taat, zit het klemmechanisme om het zaagblad te spannen aan de achterzijde van de handgreep.

Hoe werkt een Trekzaag?

Trekzagen zijn, zoals de naam al zegt, ontworpen om te zagen met de trekkende beweging. Als je de zaag op het hout zet, zorg je ervoor dat de tanden het dichtst bij de handgreep als eerste het hout aangrijpen. Na deze eerste trekbeweging, duw je je zaag (zonder kracht) weer terug naar de beginpositie.

Wat is Schulpen zagen?

Schulpen is het in de lengterichting, ook bekend als vezelrichting, doorzagen van houten planken en balken. Het gros van de houtbewerkers gebruikt hiervoor een cirkelzaagmachine. Deze manier van zagen zorgt er namelijk voor dat de houten balken of planken goede ondersteuning krijgen tijdens het zagen.

Hoe maak je hout droog?

Hout drogen: zo krijg je perfect kachelhout
 1. Droog het hout altijd in de buitenlucht, onder een afdak. De wind kan je hier een uitstekend handje bij helpen door er lekker langs te waaien. ...
 2. Zorg dat je houtvoorraad op een overdekte plek ligt. ...
 3. Zorg dat je houtstapel vrij van de grond ligt.

Hoe kun je het beste hout drogen?

Tips om brandhout te drogen.
 1. Klief het hout in kleine blokken. Zelfs dunne stukken klief je nog beter in twee. ...
 2. Droog het hout altijd buiten. ...
 3. Zorg voor een droge ondergrond. ...
 4. Bedek de houtstapel. ...
 5. Vergeet de mythe dat enkel eik en beuk geschikt zijn voor brandhout.

Waar is een zaag van gemaakt?

Een zaag heeft een getand, veelal metalen blad, het zogenaamde zaagblad, waarmee in het te bewerken materiaal een gleuf kan worden gemaakt. De iets uitstaande tanden van de zaag kerven in het materiaal en door de beweging van de zaag worden kleine spanen afgevoerd.