Inhoudsopgave:

 1. Kun je aardappelen over datum eten?
 2. Kan je oude aardappelen eten?
 3. Kan een aardappel slecht worden?
 4. Wat te doen met oude aardappels?
 5. Hoe lang blijft aardappel goed?
 6. Hoe lang kun je aardappelen nog eten?
 7. Kun je ziek worden van aardappel?
 8. Kun je uitgeschoten aardappelen nog eten?
 9. Hoe kun je aardappels het beste bewaren?
 10. Hoe lang is een aardappel houdbaar?
 11. Hoe herken je bedorven aardappel?
 12. Kun je allergisch zijn voor aardappel?

Kun je aardappelen over datum eten?

Op aardappels hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan. Gemiddeld zijn ze in huis twee tot drie weken houdbaar, maar na een tijdje treedt er wel kwaliteitsverlies op. Bewaar aardappelen altijd op een donkere plaats. Onder invloed van licht wordt de natuurlijke gifstof solanine gevormd.

Kan je oude aardappelen eten?

Uw aardappelen zijn niet meer te eten als ze erg groen zijn, rot zijn of een ander ziektebeeld vertonen. Vaak gaat dit gepaard met een stinklucht. Zelfs als de aardappels slap worden of worteltjes beginnen te schieten, kunt u ze nog prima eten.

Kan een aardappel slecht worden?

Mits koel (7-10°C), donker en geventileerd bewaard, blijven aardappelen tot zes weken goed. Soms nog langer. In de koelkast is het te koud: aardappelen drogen dan uit en worden zoetig. Je ziet dat aan (ongevaarlijke) donkere plekken ná het koken.

Wat te doen met oude aardappels?

Misschien wel het makkelijkste wat je kunt doen met overgebleven aardappels is de aardappels opbakken in de pan. Zorg er wel voor dat de aardappels eerst goed afgekoeld zijn, schil ze en snijd ze eventueel in kleinere stukken.

Hoe lang blijft aardappel goed?

Hoelang kan je aardappelen bewaren? Gemiddeld zijn aardappelen in huis 2 tot 3 weken houdbaar. Als je de hierbovenvermelde tips goed toepast uiteraard. Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen moeten na het oogsten best snel gegeten worden.

Hoe lang kun je aardappelen nog eten?

Gemiddeld zijn aardappelen in huis 2 tot 3 weken houdbaar. Als je de hierbovenvermelde tips goed toepast uiteraard. Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen moeten na het oogsten best snel gegeten worden. Hun kwaliteit gaat achteruit bij langere bewaring.

Kun je ziek worden van aardappel?

Aardappels kunnen solanine bevatten. Solanine is een belangrijke stof die een derivaat is van glycoalkaloïde. Solanine is van nature in de aardappel aanwezig, maar de opname van een teveel aan solanine kan tot een voedselvergiftiging leiden.

Kun je uitgeschoten aardappelen nog eten?

Als je aardappels te lang en te warm bewaart kunnen er uitlopers ontstaan. Dit zijn van die sprietjes die uit de aardappel groeien. Maar wees gerust, als je aardappels uitlopers heeft kun je ze gewoon eten. Wel is het belangrijk om de uitlopers en de bruine plekken er omheen eraf te snijden.

Hoe kun je aardappels het beste bewaren?

Bewaar aardappelen bij voorkeur op een droge, donkere en koele plek. Als je op een te lichte plek bewaart, ontstaat de giftige stof solanine en worden ze groen. Groene aardappelen kun je beter niet eten. Als aardappelen te warm worden bewaard gaan ze uitlopen.

Hoe lang is een aardappel houdbaar?

Ongeschild blijven aardappelen op een koele (8-10°), donkere plek 2-3 weken goed. Bewaar de aardappels in een papieren zak, een doos of een mandje: in een plastic zak ontkiemen of schimmelen ze eerder. De kwaliteit van aardappels neemt wel af naarmate je ze langer bewaart. Te hoge temperaturen zorgen voor uitlopers.

Hoe herken je bedorven aardappel?

Aardappels worden groen als ze een tijdje in het licht liggen. Ook groene aardappelen bevatten solanine. Indien je aardappel volledig groen is, eet je die dus beter niet op. Als je de plek gewoon kunt wegsnijden, kan je de rest van de aardappel wel gewoon opeten, net zoals bij uitlopers.

Kun je allergisch zijn voor aardappel?

De allergie aan rauwe aardappel is sinds lang gekend. Deze kwaal treft vooral volwassen personen met een pollenallergie, we spreken dan van een kruisallergie. Maar gekookte aardappelen kunnen ook leiden tot zeer uitgebreid eczeem, darmklachten en diarree.