Inhoudsopgave:

 1. Kan pastelkrijt op aquarelpapier?
 2. Hoe fixeer je pastelkrijt?
 3. Wat is het verschil tussen kleurpotloden en Aquarelpotloden?
 4. Welk papier gebruik je voor pastelkrijt?
 5. Wat kun je doen met pastelkrijt?
 6. Hoe oliepastel fixeren?
 7. Hoe gebruik je fixatief?
 8. Kun je met Aquarelpotloden ook gewoon kleuren?
 9. Welke Aquarelpotloden zijn het beste?
 10. Hoe pasteltekening bewaren?
 11. Hoe dik moet tekenpapier zijn?
 12. Wat doe je met een doezelaar?

Kan pastelkrijt op aquarelpapier?

Een belangrijke keuze bij een pasteltekening gaat over de soort papier. Je kunt gewoon tekenpapier gebruiken, maar ook aquarelpapier, karton of speciaal pastelpapier.

Hoe fixeer je pastelkrijt?

Werk in pastelkrijt kan je ook met haarlak fixeren. Leg bij het fixeren altijd je werk plat op de grond, zodat het vocht neut kan gaan loipen met je kleuren. Laat het goed drogen voordat je het oppakt. Er zijn allerlei soorten vernissen in de handel om de invloed van licht en vocht te verminderen.

Wat is het verschil tussen kleurpotloden en Aquarelpotloden?

Over het algemeen zul je kleurpotloden het meest gebruiken op papier. Welk papier je gebruikt is afhankelijk van het soort kleurpotlood dat je gebruikt. Aquarelpotloden kun je het beste gebruiken op aquarelpapier. Dit is dikker papier en is geschikt voor het gebruik van water.

Welk papier gebruik je voor pastelkrijt?

Er zijn verschillende soorten en merken papier op de markt die geschikt zijn voor pastel, maar eentje staat met stipt bovenaan: Pastelmat. De populariteit van Clairefontaine Pastelmat is in de afgelopen jaren enorm gegroeid.

Wat kun je doen met pastelkrijt?

Je kunt pastelkrijt zien als een medium tussen tekenen en schilderen in; het biedt net als verf de mogelijkheid om kleuren op papier door elkaar en over elkaar te mengen, maar zonder de tijdsdruk van drogende verf, of de tussenkomst van de kwast.

Hoe oliepastel fixeren?

Vlakken kunt u in elkaar over laten lopen door de oliepastel met een speciale olie uit te wrijven. Hierdoor kunnen de kleuren goed in elkaar over vloeien. U kunt ook terpentijn of terpentine gebruiken als oplosmiddel. Wees hier echter altijd heel voorzichtig mee.

Hoe gebruik je fixatief?

Wanneer je de tekening hebt gemaakt kun je de fixatief gebruiken. Dit doe je door over je tekening heen te sprayen (zelf gebruik ik een fixatief spray). Hierdoor fixeren de deeltjes houtskool, potlood of ander medium in de achtergrond van je gesso.

Kun je met Aquarelpotloden ook gewoon kleuren?

Met een beetje water lost je gekleurde vlak gemakkelijk op tot waterverf. Of doop je aquarelpotlood in water en ga er dan mee tekenen. Dit geeft een hele andere uitstraling dan een tekening met gewone kleurpotloden. Natuurlijk kun je aquarelpotloden ook droog gebruiken als een gewoon kleurpotlood.

Welke Aquarelpotloden zijn het beste?

Voor de veeleisende gebruiker die kwaliteit en nauwkeurigheid zoekt, is er Faber-Castell Albrecht Dürer en Caran d'Ache Supracolor soft. Deze kunstenaars-kwaliteit potloden zijn geschikt voor amateur- en professionele kunstenaars, illustratoren, grafisch ontwerpers en docenten.

Hoe pasteltekening bewaren?

Het beste wat je kunt doen met je tekeningen is inlijsten. Bij de Action of Ikea haal ik mijn tijdelijke lijstjes. Ik kies dan altijd lijsten met een passe partout. Dit zorgt ervoor dat de tekening het glas niet aanraakt.

Hoe dik moet tekenpapier zijn?

Welke dikte je nodig hebt is afhankelijk waarmee je een tekening of schets wilt maken. Voor het maken van schetsen met zachte potloden (B-potloden) of houtskool kun je volstaan met 120 grams papier. Voor het werken met harde potloden (H-potloden), grafiet stiften en oostindische-inkt gebruik je 170 grams papier.

Wat doe je met een doezelaar?

Met een doezelaar maak je de scherpe lijnen die ontstaan tussen de getekende lagen vager. Shading in het Engels. Door te vervagen lijkt zo'n getekende laag eerder op realistische huid. Ik gebruik een doezelaar verder net als een potlood.