Inhoudsopgave:

  1. Kan een brandblusser over datum?
  2. Hoe lang mag een brandblusser houdbaar?
  3. Waar gooi je brandblusser weg?
  4. Hoe verwijder je borgpen brandblusser?
  5. Waar staat Bouwjaar brandblusser?
  6. Hoe vaak kun je een brandblusser gebruiken?

Kan een brandblusser over datum?

In principe geldt een houdbaarheidsduur van 20 jaar voor brandblussers op locatie en 15 jaar voor brandblussers in de auto. Hoe lang een brandblusser houdbaar is, is ook altijd te controleren. De productiedatum staat namelijk op de blusser aangegeven.

Hoe lang mag een brandblusser houdbaar?

Over het algemeen geldt dat blusapparaten voor particulier en privégebruik, zoals bij mensen thuis, om de vijf jaar moeten worden vervangen. Brandblussers van drie kilo of zwaarder, zoals openbare brandblussers, gaan maar liefst 20 jaar mee.

Waar gooi je brandblusser weg?

Brandblussers dien je dus in te leveren en niet zomaar weg te gooien. Ze horen bij het klein chemisch afval. Dit betekent dat je ze het beste in kunt leveren bij een afvalverzamelpunt in de buurt.

Hoe verwijder je borgpen brandblusser?

2. Borgpen brandblusser verwijderen. Iedere brandblusser heeft een borgpen, die ervoor zorgt dat de brandblusser vergrendeld is. Trek voor het gebruik deze borgpen los, door met één hand de brandblusser (bovenop) vast te houden en met de andere hand de borgpen los te trekken.

Waar staat Bouwjaar brandblusser?

De productiedatum staat of gedrukt op een plastic ring rond de hals van de brandblusser, of ze staat gedrukt op het brandblusservat, mogelijk onder de plastic voet van de brandblusser of bij de lasnaad aan de boven- of onderzijde van de blusser.

Hoe vaak kun je een brandblusser gebruiken?

Over het algemeen kun je stellen dat een brandblusser iedere 10 jaar gereviseerd moet worden. Je doet er echter verstandig aan om je brandblusser vaker; eens per 2 jaar/minimaal om de 5 jaar, te laten controleren. Na 20 jaar heeft het zijn beste tijd gehad en moet je hem in zijn geheel vervangen*.