Inhoudsopgave:

 1. Kan je bakstenen hergebruiken?
 2. Hoe bakstenen recupereren?
 3. Welke stenen onder maaiveld?
 4. Hoe lang mag een gemetselde muur zijn?
 5. Is baksteen recyclebaar?
 6. Wat doen met oude stenen?
 7. Wat is Paepesteen?
 8. Wat voor steen om uit de fundering te metselen?
 9. Wat is een Doorstrijkmortel?
 10. Wat kost oude bestrating afvoeren?
 11. Waar kan ik mijn oude tegels kwijt?

Kan je bakstenen hergebruiken?

Hergebruik oude bakstenen voor een nieuwe gevel Na het verwijderen van de mortelresten zijn bakstenen opnieuw bruikbaar voor restauratie of nieuwbouw. Ook in dit tweede leven spelen gebruikte bakstenen hun troeven uit. Zo geven ze het gebouw een uitzonderlijke uitstraling en karakter.

Hoe bakstenen recupereren?

Verwijder het pleisterwerk van de muur met behulp van een beitel of breekhamer. Borstel dan de stenen met een staalborstel. In oude Brusselse huizen waren de muren traditioneel bekleed met een mengsel van kalk, zand en runderhaar, alvorens te worden bedekt met een dunne pleisterlaag.

Welke stenen onder maaiveld?

De onderste lagen van een gevel onder het maaiveld werden bijna altijd opgetrokken uit klinkers en waterdichte mortel van luchtkalk, tras en zand. Door het trasraam werd capillair watertransport door het metselwerk vanuit de bodem zoveel mogelijk voorkomen.

Hoe lang mag een gemetselde muur zijn?

Indien dilatatievoegen op gebouwhoeken ongewenst zijn, kan een dilatatie op grotere afstand tot de hoek worden aangebracht, tot een maximum van 3 meter. Hierbij mogen uit de hoek tot een afstand van 0,5 meter geen spouwankers worden toegepast. Een inwendige hoek in metselwerk dient gedilateerd te worden.

Is baksteen recyclebaar?

Baksteen is duurzaam in alle fasen van zijn levenscyclus. Zo kunt u bakstenen na afbraak recyclen of hergebruiken. Gerecyclede bakstenen geven een gebouw een authentieke uitstraling en karakter.

Wat doen met oude stenen?

Natuurlijk worden de oude stenen verwerkt (door vermalen van de stenen) tot een product wat weer hergebruikt wordt. Oude tegels kunt u bijvoorbeeld omdraaien dan komt de gladde grijze kant boven en in combinatie met oude of nieuwe klinkers geeft dat een sfeervolle uitstraling.

Wat is Paepesteen?

Een paap (vroeger: paep) is een katholieke geestelijke; vandaar de oorsprong van de benaming. Tegenwoordig wordt deze steen in een ringoven gebakken. Er bestaat rode en blauwe paepesteen; beide gebruikt als hoogwaardige gevel- en siersteen. De stenen worden vervaardigd in de Rupelstreek.

Wat voor steen om uit de fundering te metselen?

Meestal gebruikt men betonblokken met een breedte van ongeveer 30 cm (of 2 van 14cm) voor de buitenmuren. Deze metselen we ondersteboven op de fundering (meestal één of twee lagen). De bovenste laag wordt een smallere laag voor het aanstorten van de betondek.

Wat is een Doorstrijkmortel?

Doorstrijken is een methode om bij metselwerk een stevige voeg te hebben: de voeg wordt met dezelfde specie aangebracht als de metselspecie voor het metselwerk zelf en in vrijwel dezelfde "arbeidsgang". Er zijn daardoor geen hechtingsproblemen tussen metselwerk, metselspecie en voegspecie.

Wat kost oude bestrating afvoeren?

Gemiddelde kosten voor het verwijderen van bestrating
opdrachtKosten per uur
Kosten stratenmaker€30-€60
Verwijderen oude tegels€30-€45
Afvoeren oude tegels€45-€55
18-Mar-2019

Waar kan ik mijn oude tegels kwijt?

U kunt bouwafval en sloopafval zelf wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente. Het is ook mogelijk om een afvalcontainer te huren.