Inhoudsopgave:

 1. Hoe kom je van een dwanggedachte af?
 2. Wat is OCD gedachten?
 3. Hoe stop je Intrusies?
 4. Hoe herken je iemand met OCD?
 5. Hoe voelt OCD?
 6. Wat is OCPS?
 7. Waardoor ontstaat intrusie?
 8. Wat is het verschil tussen OCD en Ocpd?

Hoe kom je van een dwanggedachte af?

Tips voor stoppen van dwanggedachten
 1. Praat erover ! ...
 2. Probeer meer te weten te komen over dwang, bijvoorbeeld door te lezen erover of door lotgenotencontact.
 3. Schrijf de gedachten op, ook al is het telkens dezelfde gedachte (zonder dwanghandelingen uit te voeren). ...
 4. Doe aan mindfulness/meditatie. ...
 5. Ga lekker sporten!

Wat is OCD gedachten?

Als je een dwangstoornis hebt, dan kun je alleen last hebben van herhalende gedachten (obsessies). Als je last hebt van herhalende gedachten en herhalende handelingen (compulsies), dan heet dat een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Artsen noemen OCS ook wel OCD (Obsessive Compulsive Disorder).

Hoe stop je Intrusies?

Als je veel last hebt van intrusies is het belangrijk om hierover te praten met iemand die je vertrouwt. Als de intrusies dwangmatig zijn, ze ervoor zorgen dat je niet gewoon kunt functioneren, of als de intrusies een obsessief karakter krijgen, bespreek dit dan met een hulpverlener.

Hoe herken je iemand met OCD?

OCD is een psychiatrische stoornis die wordt gekenmerkt door obsessieve gedachten en compulsieve handelingen zoals schoonmaken, controleren, tellen of hamsteren. Deze handelingen zijn irrationeel, beangstigend en het is moeilijk om er vanaf te komen.

Hoe voelt OCD?

Het voelt alsof de gedachten je worden opgedrongen. Vaak maken deze gedachten jou angstig en ervaar je een gevoel van onrust. Je probeert de dwanggedachten te neutraliseren of te onderdrukken. Vaak doe je dit door het uitvoeren van één of meerdere dwanghandelingen.

Wat is OCPS?

Mensen met een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis, ook wel een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis genoemd (OCPS), ervaren een sterke drang om alles onder controle te hebben. Ze zijn voortdurend bezig om hun taken ordelijk en foutloos te uit te voeren, vaak zonder enige emotie.

Waardoor ontstaat intrusie?

Een intrusie (uit het Latijn: binnendringing) is een plotseling en vaak herhaald opkomende dwanggedachte, die meestal als opdringerig en storend wordt ervaren, en die gericht is op iets dat men ongewenst vindt. Intrusies komen bij 90% van de mensen af en toe voor en zijn geen teken van een geestesziekte.

Wat is het verschil tussen OCD en Ocpd?

Er zijn dus zeker verschillen tussen OCD en OCPD. Wanneer je OCPD hebt, handel je eerder naar de wens om perfect te zijn, terwijl je bij OCD je dwanghandelingen uitvoert om angst te vermijden of te onderdrukken.