Inhoudsopgave:

  1. Hoe zet je je gitaar goed?
  2. Hoe werkt een Truss Rod?
  3. Wat is de actie van een gitaar?
  4. Waarom gitaar afstellen?
  5. Wat kost een neck reset?
  6. Hoe speel je een Flageolet?

Hoe zet je je gitaar goed?

Bij het stemmen van bijvoorbeeld de A-snaar blaas je op het mondstuk met de 'A' erop. Tegelijkertijd sla je de A-snaar op de gitaar aan. Nu draai je aan de stemknoppen van de gitaar tot dat ze beide precies hetzelfde klinken. Wanneer je weinig trilling hoort tussen de twee geluiden dan is de snaar goed gestemd.

Hoe werkt een Truss Rod?

Om ervoor te zorgen dat een gitaarhals niet kromtrekt door de spanning van de snaren, is er een zogeheten 'truss rod' toegepast. Deze metalen trekstang in de hals, ook wel halspen genoemd, is voorzien van een speciale moer die bij het strakker draaien de hals weer boller maakt.

Wat is de actie van een gitaar?

De afstand van de onderkant van de snaren tot de bovenkant van de frets wordt de 'actie' genoemd. Hoe hoger de actie, hoe verder je de snaren moet indrukken om een toon te fretten op je gitaar. Bij een lage actie hoef je maar even de snaar aan te raken en je hebt al een duidelijke toon.

Waarom gitaar afstellen?

Heb je bijvoorbeeld last van kletterende snaren, heb je veel kracht nodig om snaren in te drukken, of is je gitaar misschien perfect gestemd en krijg je er met geen mogelijkheid een zuiver akkoord uit? Dan is het tijd voor gitaar afstellen aangebroken.

Wat kost een neck reset?

Bedenk wel dat een neck-reset en vooral de afwerking daarvan, een tijdrovende klus is en dat tijd geld kost, ergens tussen 3 euro en dat moet je dus bij de aankoopprijs bijtellen.

Hoe speel je een Flageolet?

Door de snaar in het midden te dempen kun je hem in tweeën laten trillen en ontstaat er dus een kunstmatige knoop (zie afbeelding). De helft van de snaar klinkt dan twee keer zo hoog. Dit noem je een flageolet. Gitaristen gebruiken flageoletten ook wel om de gitaar te stemmen.