Inhoudsopgave:

 1. Wat is de oorzaak van OCD?
 2. Hoe herken je OCD?
 3. Is OCS een persoonlijkheidsstoornis?
 4. Wat is een obsessieve compulsieve stoornis?
 5. Hoe leg je OCD uit?
 6. Waar komt dwangmatig gedrag vandaan?
 7. Welke vormen van OCD zijn er?
 8. Kun je genezen van OCD?
 9. Is OCS hetzelfde als OCD?
 10. Wat is het verschil tussen OCS en OCD?
 11. Kan je genezen van OCD?
 12. Wat kun je doen aan dwangmatig gedrag?

Wat is de oorzaak van OCD?

Het meemaken van stressvolle of traumatische gebeurtenissen verhoogt de kans op het krijgen van OCS, vooral als dit tijdens de kindertijd was. Je kan denken aan ernstige gebeurtenissen, zoals lichamelijke mishandeling of seksueel misbruik, maar ook aan wat mildere gebeurtenissen zoals buitensluiting op school.

Hoe herken je OCD?

Definitie en symptomen OCD is een psychiatrische stoornis die wordt gekenmerkt door obsessieve gedachten en compulsieve handelingen zoals schoonmaken, controleren, tellen of hamsteren. Deze handelingen zijn irrationeel, beangstigend en het is moeilijk om er vanaf te komen.

Is OCS een persoonlijkheidsstoornis?

Obsessief compulsieve persoonlijkheidsstoornis wordt ook wel omschreven als dwangmatige persoonlijkheidsstoornis. De naam wordt vaak verward met obsessief compulsieve stoornis (OCS) of dwangstoornis (het verschil in naam is 'persoonlijkheid'). OCS is een van de angststoornissen.

Wat is een obsessieve compulsieve stoornis?

Als je een dwangstoornis hebt, dan kun je alleen last hebben van herhalende gedachten (obsessies). Als je last hebt van herhalende gedachten en herhalende handelingen (compulsies), dan heet dat een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Artsen noemen OCS ook wel OCD (Obsessive Compulsive Disorder).

Hoe leg je OCD uit?

Wat is het? Iemand met een obsessief-compulsieve stoornis (OCS), vaak ook gekend als OCD van het Engels 'obsessive compulsive disorder', heeft last van steeds terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Dwanggedachten of obsessies zijn steeds terugkerende gedachten die men eigenlijk niet wil hebben.

Waar komt dwangmatig gedrag vandaan?

Een dwangstoornis komt voort uit angst: eigenlijk wil je vooral je angsten uit de weg gaan. Met dwanghandelingen probeer je dan te voorkomen dat gebeurt waar je bang voor bent. Je probeert het ongeluk te bezweren. Je wast bijvoorbeeld tientallen keren je handen, zodat je geen besmettelijke ziekte krijgt.

Welke vormen van OCD zijn er?

Soorten OCD en verwante aandoeningen
 • Body Dysmorphic Disorder (BDD) Wanneer je af en toe onzeker bent over je uiterlijk, is dat geen reden om je ongerust te maken. ...
 • Hoarding (verzamelstoornis) Hoarding – of verzamelwoede – is een ernstige psychiatrische aandoening. ...
 • Dermatillomanie (skin picking) ...
 • Hypochondrie. ...
 • OCPD.

Kun je genezen van OCD?

Met natuurlijke supplementen kun je OCD helaas ook niet genezen. Wel kunnen ze helpen bij het onderdrukken van angst en stressgevoelens die vaak met OCD samengaan.

Is OCS hetzelfde als OCD?

Iemand met een obsessief-compulsieve stoornis (OCS), vaak ook gekend als OCD van het Engels 'obsessive compulsive disorder', heeft last van steeds terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Dwanggedachten of obsessies zijn steeds terugkerende gedachten die men eigenlijk niet wil hebben.

Wat is het verschil tussen OCS en OCD?

Er zijn dus zeker verschillen tussen OCD en OCPD. Wanneer je OCPD hebt, handel je eerder naar de wens om perfect te zijn, terwijl je bij OCD je dwanghandelingen uitvoert om angst te vermijden of te onderdrukken.

Kan je genezen van OCD?

Met natuurlijke supplementen kun je OCD helaas ook niet genezen. Wel kunnen ze helpen bij het onderdrukken van angst en stressgevoelens die vaak met OCD samengaan.

Wat kun je doen aan dwangmatig gedrag?

Heeft iemand alleen een dwangstoornis, dan kan hij kiezen tussen medicatie of een psychologische behandeling.
 1. Psychologische behandeling. Bij de psychologische behandeling oefent u met situaties waarin u altijd last krijgt van dwanggedachten of dwanghandelingen. ...
 2. Cognitieve gedragstherapie. ...
 3. Medicatie.