Inhoudsopgave:

 1. Wat voor kernwapens zijn er?
 2. Hoeveel kernwapens in de wereld?
 3. Welke landen zijn kernmachten?
 4. Hoe overleef je een atoombom?
 5. Wat is de ergste bom ter wereld?
 6. Wie heeft er atoombommen?
 7. Wie heeft de sterkste atoombom?
 8. Hoeveel atoombommen zijn er op de wereld gebruikt?
 9. Hoe kan je een atoombom overleven?
 10. Hoe groot is de schade van een atoombom?

Wat voor kernwapens zijn er?

Er wordt een onderscheid gemaakt naar werkingsmechanisme tussen kernwapens die uitsluitend gebruikmaken van kernsplijting in een nucleaire kettingreactie (met uranium of plutonium, ook wel A-bom genoemd) en kernwapens die ook gebruikmaken van kernfusie (waterstofbom, H-bom of thermonucleair wapen genoemd).

Hoeveel kernwapens in de wereld?

Volgens het meest recente rapport () van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) zijn er negen staten met kernwapens: Rusland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea. Samen bezaten zij er begin 2021 naar schatting 13.080.

Welke landen zijn kernmachten?

Kernmacht
 • ■ Bij het non-proliferatieverdrag aangewezen kernmachten (Frankrijk, Rusland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Volksrepubliek China)
 • ■ Andere kernmachten (India, Noord-Korea, Pakistan)
 • ■ NAVO-lidstaten die kernwapens delen (België, Duitsland, Italië, Nederland, Turkije)

Hoe overleef je een atoombom?

Je zult moeten rantsoeneren om te overleven en je uiteindelijk bloot moeten stellen aan de straling (tenzij je in een speciale schuilkelder zit, met voedsel en water).

Wat is de ergste bom ter wereld?

De Russen laten op hun beurt de zwaarste bom ooit ontploffen. De schokgolf van de waterstofbom Tsar Bomba in 1961 is overal ter wereld voelbaar, ook in Nederland. De explosie van de Tsar Bomba was zelfs in Nederland voelbaar, merkt het KNMI.

Wie heeft er atoombommen?

In januari 2021 hadden negen landen kernkoppen, dit waren de Verenigde Staten (VS), Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea.

Wie heeft de sterkste atoombom?

De explosie ontstond toen de Russen de waterstofbom Tsar Bomba in 1961 tot ontploffing brachten. In oktober 1961 bracht de Sovjet-Unie de krachtigste atoombom in de geschiedenis tot ontploffing boven een afgelegen eiland. Met een slordige 50 megaton was dit de krachtigste door mensen veroorzaakte explosie ooit.

Hoeveel atoombommen zijn er op de wereld gebruikt?

Waren er op het hoogtepunt van de Koude Oorlog 70.000 kernkoppen in de wereld, vooral in de jaren negentig liep dat aantal flink terug. In 2020 telt de wereld nog ruim 13.000 kernwapens. Die zijn overigens wel een stuk krachtiger dan de bommen die op Japan werden gegooid, soms tot wel 1000 keer krachtiger.

Hoe kan je een atoombom overleven?

Veel mensen denken dat de straling direct fataal is: dat is niet zo. De hitte en de schokgolf zijn het ergste aan een atoombom. De radioactiviteit is een sluipmoordenaar, maar deze is met goede medische zorg wel te overleven. Het hangt uiteraard ook af van hoe dichtbij je bij de bom was.

Hoe groot is de schade van een atoombom?

Binnen een straal van 6 kilometer kunnen schokgolven enorme kracht uitoefenen met windsnelheden van 255 kilometer per uur. Binnen een kilometer van de ontploffing ontstaan windsnelheden van wel 756 kilometer per uur. De meeste gebouwen zullen dan vernietigd worden.