Inhoudsopgave:

 1. Wat is een echte dikmaker voor paarden?
 2. Is snijmais goed voor paarden?
 3. Waarom maakt een paard proppen?
 4. Waar zitten de flanken bij een paard?
 5. Hoe oud paard op gewicht houden?
 6. Wat kan je doen als je paard jarig is?
 7. Waarom hooi hakselen?
 8. Waarom kauwt paard op bit?
 9. Wat zijn de kosten van een paardentandarts?
 10. Hoe weet je of je paard te dik is?
 11. Wat heeft een oud paard nodig?
 12. Kan een paard zonder kiezen?
 13. Hoe maak je zelf paardenspullen?

Wat is een echte dikmaker voor paarden?

Geef een olie- of vetrijk rantsoen Je paard krijgt er meer energie van, maar wordt niet heet. Voeg plantaardige olie toe aan het rantsoen of kies een krachtvoer met een wat hoger vet- of oliegehalte. Voer je sportpaard bijvoorbeeld Pavo SportsFit (muesli), Pavo Performance (brokken) of de topping Pavo TopSport.

Is snijmais goed voor paarden?

Snijmais is niet geschikt voor paarden. Het is een product van de gehele maisplant en bevat veel zetmeel. Het zetmeel in mais wordt slecht verteerd door paarden, waardoor het de gehele fermentatie en darmflora ontregelt met gezondheidsproblemen tot gevolg.

Waarom maakt een paard proppen?

Paarden maken proppen omdat ze niet goed kunnen kauwen. Enkel wanneer haken groot genoeg zijn om de kauwbeweging te blokkeren of wanneer haken in de tegenoverliggende kaak prikken, zal een paard hierdoor proppen maken. De meest voorkomende oorzaak is de minst bekende: diastema's.

Waar zitten de flanken bij een paard?

flank: hier zit de voorwaarts-knop. Wanneer je aan het longeren bent, en je wilt dat je paard sneller gaat, wijs je met je zweep naar de flank.

Hoe oud paard op gewicht houden?

Oudere paarden, vanaf een leeftijd van 18 jaar, krijgen sneller problemen met hun gewicht. Hun lichaam neemt de voedingsstoffen wat minder goed op en ook gebitsproblemen spelen vaak een rol. Gelukkig kun je genoeg doen om een oud paard weer op gewicht te krijgen én te houden.

Wat kan je doen als je paard jarig is?

Als je weet wanneer je pony jarig is, ga je vast iets extra's voor hem doen. Een lekkere massage, een stuk wandelen en grazen of… een taart, zoals de pony op de foto krijgt. Als jij een jarige pony een cadeau mocht geven, wat zou je dan het leukste vinden?

Waarom hooi hakselen?

Door na het hakselen een (vlinderbloemige)groenbemester te telen blijft het stro vochtiger, wat het bovengrondse verteringsproces bevordert. Een bijkomstig voordeel is dat na het hakselen direct mest uitgereden kan worden op het land. Er hoeft dus niet gewacht te worden tot het stro van het land is gehaald.

Waarom kauwt paard op bit?

Na het kauwen vertoonden de paarden ontspannen gedrag. Het kauwgedrag ontstond wanneer een gespannen paard weer ontspannen werd. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat kauwen geassocieerd kan worden met een omslag van droge mond door stress tot het produceren van speeksel dat in verband staat met ontspanning.

Wat zijn de kosten van een paardentandarts?

De paardentandarts kijkt voor rond de € 15,-/ € 20,- het gebit van je paard na en geeft voor gemiddeld 55 euro een basisbehandeling. Je zal jouw paard af en toe moeten ontwormen en dat kost gemiddeld € 15,- per spuit (grote paarden hebben mogelijk 2 spuiten per keer nodig).

Hoe weet je of je paard te dik is?

Een beetje vet mag achter de ellebogen van je paard wel te voelen zijn. Als er helemaal geen vet aanwezig is, kan je paard ondergewicht hebben. Voel je echt veel vetkwabben, dan kan je paard overgewicht hebben. De ribben van een paard met een gezond gewicht zijn voelbaar wanneer er je er met je hand overheen gaat.

Wat heeft een oud paard nodig?

Oude paarden hebben goed ruwvoer nodig Het rantsoen van een paard bestaat voor 70 tot 99% uit ruwvoer! En zeker bij een te mager paard is ruwvoer van levensbelang voor een gezonde darmwerking. Laat je ruwvoer dan ook vooral testen, bijvoorbeeld door de Pavo Ruwvoer Quickscan.

Kan een paard zonder kiezen?

Er wordt wel eens gezegd dat de tanden en kiezen van een paard blijven groeien. ... Hierdoor kunnen op oudere leeftijd tanden en kiezen losraken of zelfs uitvallen. Bij oudere paarden komt ook een aandoening voor die EOTRH heet. Hierbij ontstaan er problemen bij de tandwortels, waardoor eten pijnlijk wordt.

Hoe maak je zelf paardenspullen?

Heb je een paar oude lakens over? Niet weggooien! Deze kun je uitstekend gebruiken om patronen te knippen als je een deken, zadelhoes of sjabrak zelf uit je hoofd wil gaan maken. Je kan het laken dan over je paard heen leggen en net zolang passen , meten en spelden tot je een mooie pasvorm hebt.