Inhoudsopgave:

 1. Waarom kunnen ze geen geld bijdrukken?
 2. Hoeveel geld bijgedrukt?
 3. Wat zijn de gevolgen van geld bijdrukken?
 4. Hoeveel geld bijgedrukt corona?
 5. Wie bepaalt hoeveel geld er gedrukt wordt?
 6. Waarom drukken banken geld bij?
 7. Kan de ECB geld drukken?

Waarom kunnen ze geen geld bijdrukken?

Zowel het drukken als slaan gebeurt met behulp van machines. De Nederlandse Bank bewaart en beheert vervolgens de munten en briefjes. Je kunt niet zomaar geld bijmaken om armoede te bestrijden. Als je er namelijk geld bijmaakt, dan wordt het minder waard.

Hoeveel geld bijgedrukt?

Dat bouwde de centrale bank daarna weer wat af, maar sinds de coronacrisis staat de geldpers weer roodgloeiend. Een niet-misselijke 1850 miljard euro wordt er nu in totaal bijgedrukt.

Wat zijn de gevolgen van geld bijdrukken?

Wat zijn de belangrijkste gevolgen van dit 'geld drukken'?
 • Spaargeld brengt niets meer op. ...
 • Overproductie wordt in stand gehouden. ...
 • De vraag naar goederen en diensten wordt naar voor gehaald. ...
 • De private en publieke schulden nemen toe, omdat het zeer goedkoop is om te lenen op dit moment.

Hoeveel geld bijgedrukt corona?

De grote centrale banken van de wereld hebben tijdens de pandemie een recordhoeveelheid aan geld bijgedrukt. Het pandemie noodkopkoopprogramma van de ECB heeft bijvoorbeeld al 977 miljard euro aan obligaties opgekocht.

Wie bepaalt hoeveel geld er gedrukt wordt?

De Europese Centrale Bank (ECB) bepaalt hoeveel bankbiljetten in omloop zijn. Samen met de nationale banken van de verschillende euro-landen kijkt de ECB ook na aan welke coupures (5, 10, 50, ...) het meeste nood is. Het zijn de nationale banken die instaan voor het drukken van de biljetten.

Waarom drukken banken geld bij?

Bedrijven en consumenten kunnen meer lenen en uitgeven. De economie moet daardoor gaan groeien en de bestedingsimpuls moet de inflatie laten oplopen. Het geld daarvoor creëren de centrale banken uit het niets. Een centrale bank heeft een ongelimiteerde hoeveelheden euro's ter beschikking.

Kan de ECB geld drukken?

Het is de Europese Centrale Bank (ECB) verboden om de crisismaatregelen van overheden te financieren met het aanzwengelen van de geldpers. Geld bijdrukken voor het bedrijfsleven mag wel. Onder meer Shell, British American Tobacco en Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) maken er dankbaar gebruik van.