Inhoudsopgave:

 1. Hoe ontstaat een pulsar?
 2. Hoe zwaar is een neutronenster?
 3. Hoeveel weegt een theelepel neutronenster?
 4. Hoe ontstaan neutronensterren?
 5. Hoe snel draait een pulsar?
 6. Hoe zwaar is de zwaarste ster?
 7. Wat is de grootste ster in het heelal?
 8. Hoe werkt een ster?
 9. Hoe ontstaat een planetaire nevel?
 10. Hoe ziet een supernova eruit?
 11. Hoe zwaar is een ster?
 12. Hoe groot is UY Scuti?

Hoe ontstaat een pulsar?

Het ontstaan van een pulsar is het gevolg van een type II, type Ia of type Ib supernova. Wanneer de ster alle waterstof in zijn kern via een reeks andere elementen uiteindelijk tot ijzer heeft gefuseerd, kost het de ster energie om dit verder te fuseren (in plaats van dat het energie oplevert).

Hoe zwaar is een neutronenster?

Het overblijfsel van een supernova-explosie is een zogeheten neutronenster. Neutronensterren zijn niet groter dan een kilometer of dertig, maar ze kunnen een paar keer zo zwaar zijn als de zon. Ze hebben dus een enorm hoge soortelijke dichtheid: één theelepeltje neutronenstermaterie weegt een miljard ton!

Hoeveel weegt een theelepel neutronenster?

In het kolossale zwaartekrachtveld van een neutronenster zou een theelepel van dit materiaal N wegen, wat 15 keer zo veel is als wat de maan zou wegen als ze op het oppervlak van de aarde worden geplaatst.

Hoe ontstaan neutronensterren?

Hoe ontstaat een neutronenster? Een neutronenster is een overblijfsel van een supernova-explosie. Er zijn twee typen supernova: supernova type I en type II. Supernova type I explodeert volledig en astronomen zijn het erover eens dat hierbij geen restant achterblijft, behalve een uitdijende gaswolk (nevel).

Hoe snel draait een pulsar?

Amsterdam (NL) – Een internationaal team van sterrenkundigen ontdekte dat pulsars hooguit 760 keer per seconde om hun as draaien. Dit maximum vormt een ondersteuning voor het bestaan van zwaartekrachtsgolven.

Hoe zwaar is de zwaarste ster?

De ster R136a1 die in de sterrenhoop R136 is aangetroffen, is zelfs de zwaarste ster ooit waargenomen. Momenteel is hij 265 maal zo zwaar als de zon en zijn 'geboortegewicht' moet maar liefst 320 zonsmassa's hebben bedragen.

Wat is de grootste ster in het heelal?

VY Canis Majoris (VY CMa) is een type M superreus of hyperreus in het sterrenbeeld Grote Hond (Canis Major). Het is een van de grootste sterren die in het heelal zijn ontdekt. De straal van de rode ster is ongeveer 1420±120 maal zo groot als die van onze zon, waardoor onze zon er enkele miljarden malen in zou passen.

Hoe werkt een ster?

Een ster bouwt in zijn binnenste een zo hoge temperatuur en druk op dat daar kernfusie optreedt. De druk naar buiten, die wordt veroorzaakt door de straling en de deeltjes die worden geproduceerd bij die kernfusie, voorkomt dat de gasbol onder zijn eigen gewicht verder in elkaar stort.

Hoe ontstaat een planetaire nevel?

Een planetaire nevel ontstaat als een ster tijdens haar laatste levensfase (als de ster rode reus is) een veelkleurige gasnevel uitstoot door middel van sterke pulsaties en een sterke sterrenwind. ... In deze nevels is het gas nog niet geïoniseerd omdat de centrale ster nog niet heet genoeg is.

Hoe ziet een supernova eruit?

De supernova van type Ia is de helderste soort supernova: ze straalt meer dan een miljard keer meer energie uit dan onze zon. Dit type ontstaat in nauwe dubbelstersystemen, waarin de ene ster een witte dwerg is en de andere een rode reus (of een tweede witte dwerg).

Hoe zwaar is een ster?

Wat is dan de hoogst mogelijke massa voor een ster? Met zijn massa van 2000 'miljard miljard miljard' kilogram laat onze zon het merendeel van de andere sterren in de Melkweg achter zich. Toch is de ster waar de aarde omheen beweegt bij lange na niet de zwaarste ster die we kennen.

Hoe groot is UY Scuti?

1,1883E9 kmUY Scuti / Straal