Inhoudsopgave:

  1. Wat is een goede mulchlaag?
  2. Wat is een mulch?
  3. Wat is het voordeel van mulchen?
  4. Is Beukenblad goed voor de tuin?
  5. Kan elke grasmaaier mulchen?
  6. Is mulchen nodig?
  7. Hoe begin je permacultuur moestuin?

Wat is een goede mulchlaag?

Bladafval, in de herfst De natuur zorgt in de herfst voor een goede mulchlaag, doordat de bomen hun bladeren laten vallen. Laat dit vooral liggen, haal het blad alleen van je gazon en looppaden met een gazonhark of bladblazer en verspreid dit tussen je planten.

Wat is een mulch?

Mulchen is een kringlooptechniek. Het betekent het toedekken van de bodem met een laag tuinresten, een súper natuurlijke ingreep. De tuinresten stellen hun waardevolle voedingsstoffen terug ter beschikking van de bodem en de bodemorganismen.

Wat is het voordeel van mulchen?

Voordelen mulchmaaien Het voordeel van mulchen is dat het sneller gaat dan grasmaaien, u hoeft namelijk geen gras meer af te voeren. Ook hoeft u minder te bemesten en dat scheelt in tijd en kosten. Eventuele extra ritjes naar het milieupark zijn ook verleden tijd.

Is Beukenblad goed voor de tuin?

Eiken- of beukenblad verteert heel langzaam en is daarom niet zo geschikt voor de composthoop. Het is wel heel geschikt als winterdek voor vorstgevoelige vaste planten. Het blijft lekker droog en zal niet rotten terwijl het toch een goede isolatielaag geeft. Dit kun je nog meer doen met blad in de tuin.

Kan elke grasmaaier mulchen?

Wil je gaan mulchen met een grasmaaier, dan moet je wel met enkele zaken rekening houden. Het maairesultaat is minder netjes, doordat er kleine grassprietjes achterblijven op het gazon. Deze zakken wel snel naar de bodem waar ze hun werk doen. Mulchen is ook niet geschikt voor een langer gazon of bij nat gras.

Is mulchen nodig?

Het voordeel van mulchen is dat het sneller gaat dan grasmaaien, u hoeft namelijk geen gras meer af te voeren. Ook hoeft u minder te bemesten en dat scheelt in tijd en kosten. Eventuele extra ritjes naar het milieupark zijn ook verleden tijd.

Hoe begin je permacultuur moestuin?

De drie belangrijkste beginselen van permacultuur moestuinieren zijn: rust voor de bodem (ofwel: niet spitten), de grond beschermen door hem bedekt te houden met mulch, en diversiteit. In dit artikel over de permacultuur moestuin kun je lezen op welke manier je vaste bedden aanlegt.