Inhoudsopgave:

  1. Hoe zitten de spieren aan de botten vast?
  2. Welke spieren zitten niet aan botten vast?
  3. Wat is het verschil tussen botten en spieren?
  4. Hoe hechten spieren zich aan het skelet?
  5. Hoe werken spieren en botten samen?
  6. Wat doen botten in je lichaam?
  7. Wat is het Sarcomeer?
  8. Welke organen horen bij het spierstelsel?

Hoe zitten de spieren aan de botten vast?

Je spieren zitten met pezen aan de botten vast. De plaats waar een pees aan een bot vastzit heet aanhechtingsplaats. Een spier kan zich samentrekken, een pees niet. Als je je onderarm buigt, trekt je biceps samen.

Welke spieren zitten niet aan botten vast?

Hartspieren en gladde spieren worden ook wel onwillekeurige spieren genoemd, omdat je ze niet bewust kunt stilhouden of bewegen. Je hebt er geen invloed op, het gaat helemaal vanzelf. Skeletspieren zijn willekeurige spieren. Je bepaalt zelf wanneer je ze beweegt.

Wat is het verschil tussen botten en spieren?

Het bestaat uit botten: een volwassene heeft er 206. Spieren, pezen en gewrichten houden ze bij elkaar. Het skelet geeft vorm aan je lichaam. En het zorgt ervoor dat je lichaam niet als een pudding in elkaar zakt.

Hoe hechten spieren zich aan het skelet?

Met pezen zitten de spieren aan het skelet vast. Het zijn deze spieren die bewegingen van het lichaam mogelijk maken. Elke spiervezel wordt aangestuurd door motorische zenuwen uit het animale zenuwstelsel. Actiepotentialen in deze motorische zenuwen zorgen voor contractie van de spiervezels.

Hoe werken spieren en botten samen?

De skeletspieren zijn aan de uiteinden door middel van pezen aan de beweegbare beenderen verbonden. Zij zorgen ervoor dat de gewrichten kunnen bewegen. Als de spier zich spant, wordt deze korter en trekt aan de pees, waardoor het bot beweegt. Wanneer de spieren overbelast worden, ontstaat er spierpijn.

Wat doen botten in je lichaam?

Het skelet geeft het lichaam vorm, stevigheid en bescherming. Zo beschermen botten belangrijke organen in je lijf. Bijvoorbeeld je hart, je hersenen en je longen.

Wat is het Sarcomeer?

Een sarcomeer is een bundel van twee verschillende microfilamenten: de relatief dikke myosine-filamenten bestaande uit het eiwit myosine en de dunnere actine-filamenten bestaande uit actine, tropomyosine en troponine.

Welke organen horen bij het spierstelsel?

De groepen spieren zijn de hoofdspieren, nekspieren, rugspieren, borstspieren, buikspieren, armspieren en beenspieren. Daarnaast worden ook de peesscheden en slijmbeurzen tot dit orgaanstelsel gerekend.