Inhoudsopgave:

 1. Hoe wordt een vitaminepil gemaakt?
 2. Waar worden vitamines van gemaakt?
 3. Is 1000 ug B12 te veel?
 4. Hoe worden voedingssupplementen gemaakt?
 5. Is het vitaminen of vitamines?
 6. Hoeveel ug vitamine B12 per dag?
 7. Wat is een te hoog vitamine B12?
 8. Wat zit er in voedingssupplementen?
 9. Welke soorten voedingssupplementen zijn er?

Hoe wordt een vitaminepil gemaakt?

Het lichaam kan de vitamines in principe niet zelf maken. Er zijn een paar uitzonderingen: Kleine hoeveelheden vitamine K maak je aan in de darm. Het lichaam zet voorlopers van vitamines uit de voeding, zoals de provitamine A (carotenoïden) en provitamine D om in vitamine A en D.

Waar worden vitamines van gemaakt?

Neem als voorbeeld vitamine E capsules. Eerst zullen sojabonen worden geplet en zullen de eiwitten er aan onttrokken worden door deze stoffen te laten bezinken of met een duur woord precipiteren. Vervolgens wordt de olie gedistilleerd en opgeslagen als plantaardige olie.

Is 1000 ug B12 te veel?

Bij een dosering van 1000 microgram neem je dan dus 10 microgram op, ruim voldoende voor de dagelijkse aanbeveling. Overigens is een dergelijke overdosering niet schadelijk: het teveel plas je weer uit, en er zijn ook tabletten met een lagere dosering B12, zoals multivitaminetabletten.

Hoe worden voedingssupplementen gemaakt?

De bestanddelen van voedingssupplementen kunnen op twee manieren zijn geproduceerd. Ze kunnen op industriële wijze uit natuurlijke bronnen zijn geïsoleerd of gemaakt zijn met behulp van allerlei synthetische, biochemische processen (fermentatie, enzymreacties).

Is het vitaminen of vitamines?

Het meervoud van vitamine is 'vitaminen' maar ook 'vitamines'.

Hoeveel ug vitamine B12 per dag?

Volgens de Gezondheidsraad hebben volwassenen een hoeveelheid van 2,8 microgram vitamine B12 per dag nodig. Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Wat is een te hoog vitamine B12?

Er zijn geen nadelige effecten bekend als je te veel vitamine B12 inneemt, er is geen exacte bovengrens. Daarom gaan we uit van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag: 14 mcg per dag voor een volwassene.

Wat zit er in voedingssupplementen?

Voedingssupplementen bevatten vitamines, mineralen en/of bioactieve stoffen in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes. Ze zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding.

Welke soorten voedingssupplementen zijn er?

Voedingssupplementen zijn er in verschillende vormen:
 • tabletten.
 • kauwtabletten.
 • bruistabletten.
 • gummies.
 • capsules.
 • vloeistof.
 • poeder.