Inhoudsopgave:

 1. Wat betekent Potloodontlasting?
 2. Wat kun je doen tegen luie darmen?
 3. Waarom dunne drollen?
 4. Wat zegt lichte ontlasting?
 5. Wat is platte poep?
 6. Wat zijn de symptomen van darmpoliepen?
 7. Hoe herstel je luie darmen?
 8. Wat als je dunne poep hebt?
 9. Hoe krijg ik mijn ontlasting zacht?
 10. Wat betekent licht bruine ontlasting?
 11. Wat betekent beige ontlasting?
 12. Wat moet je eten als je dunne ontlasting hebt?

Wat betekent Potloodontlasting?

Verstopping. Dat kan komen doordat de tumor de ontlasting deels tegenhoudt. De ontlasting heeft hierdoor soms de vorm van een potlood (potloodontlasting). U kunt ook de ene dag last hebben van verstopping en de andere dag van diarree.

Wat kun je doen tegen luie darmen?

Je kan op het toilet naar voor en naar achter wiegen om met de buikspieren de darmen 'pompend' te ledigen. Maak er een gewoonte van vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken zoals volkorenbrood en andere volkorenproducten (bv. muesli, havermout), peulvruchten, groenten (300 g per dag) en fruit (2 stukken per dag).

Waarom dunne drollen?

Diarree is vaak een teken van ziekte (zoals buikgriep), een infectie, gebruik van medicijnen, overgevoeligheid voor bepaald eten of stress. Voldoende drinken is bij dunne ontlasting erg belangrijk, omdat je veel vocht verliest. Heb je vaak diarree, breng dan eens een bezoekje aan de huisarts.

Wat zegt lichte ontlasting?

Wanneer er geen of weinig bilirubine in de ontlasting zit krijgt deze een lichte, grijze kleur (ook wel getypeerd als stopverf). Dit kan veroorzaakt worden door een gebrekkige afbraak van bilirubine of een afsluiting van de galwegen. Bij deze vorm van ontlasting dient men een (huis)arts te raadplegen.

Wat is platte poep?

De ontlasting is misschien te snel door de dikke darm gegaan. Daardoor heeft de dikke darm weinig vocht onttrokken aan de ontlasting. Uw voedingspatroon kan hierbij een rol spelen. Dunne ontlasting of diarree kan ook ontstaan bij een buikgriep of een ontsteking in de darm.

Wat zijn de symptomen van darmpoliepen?

Klachten darmpoliepen
 • bloed in de ontlasting.
 • een verandering in het ontlastingspatroon.
 • een erg onregelmatige stoelgang.
 • buikpijn.
 • onverklaarbaar gewichtsverlies.

Hoe herstel je luie darmen?

Neem voldoende lichaamsbeweging. Door regelmatig te bewegen en te sporten blijft jouw conditie op peil en het bevordert de werking van de darm. Ga na het toilet wanneer je aandrang voelt. Als je de toiletgang uitstelt, blijft de ontlasting langer in de dikke darm.

Wat als je dunne poep hebt?

Als u diarree heeft, heeft u last van dunne en/of waterige ontlasting. Het wordt meestal veroorzaakt door een infectie die ontstaat door een virus of bacterie. Door die infectie is uw darmwand ontstoken en hierdoor neemt het minder vocht op. Dit zorgt voor de dunne en/of waterige ontlasting.

Hoe krijg ik mijn ontlasting zacht?

Wat is de oorzaak van harde ontlasting?
 • Te weinig drinken.
 • Te weinig vezels eten.
 • Te weinig bewegen.
 • Een onregelmatig eetpatroon.
 • Stress.
 • Verandering in je leefpatroon, bijvoorbeeld tijdens een vakantie.

Wat betekent licht bruine ontlasting?

Wat betekent de kleur van de ontlasting? Lichtbruine ontlasting. Een lichtbruine tot bleekbruine ontlasting kan komen door een gebrekkige voedselvertering of door te veel zuivel in je dieet. Het kan ook een gevolg zijn van een verstoring van de lever, gal of alvleesklier.

Wat betekent beige ontlasting?

Stopverfpoep komt vaak door problemen met de alvleesklier, gal of lever. Ontkleurde feces heeft een grijzige, beige of zelfs grijswitte kleur. Deze vorm van ontlasting wordt ook weleens 'stopverfpoep' genoemd. De ontlasting bevat veel vet en blijft daardoor bovenin het water in de toiletpot drijven.

Wat moet je eten als je dunne ontlasting hebt?

Wat helpt tegen diarree?
 • Elke dag 1,5 tot 2 liter water drinken.
 • Veel vezels eten uit groente, fruit en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.
 • Goed kauwen. ...
 • Rustig de tijd nemen voor je maaltijd.
 • Regelmatig eten zonder maaltijden over te slaan.