Inhoudsopgave:

  1. Wat kan je met een Nanobot in je lichaam?
  2. Hoe worden nanobots gemaakt?
  3. Wat zijn nano chips?
  4. Hoe groot zijn nanobots?
  5. Hoe werkt nano technologie?

Wat kan je met een Nanobot in je lichaam?

Zowel bij de moleculaire als nanobots gaat het om de volgende medische functies: Diagnose, ter plekke bekijken, detecteren en bemonsteren. Afleveren van medicatie, enzymen, antiobiotica, DNA en markers. Repareren: zowel fysiek als biochemisch.

Hoe worden nanobots gemaakt?

Een voorbeeld daarvan is de nanobot die is ontworpen om schadelijke stoffen uit de oceaan te verwijderen: deze heeft de breedte van een mensenhaar, maar wordt gemaakt van grafeen. Dat is een materiaal dat wordt geproduceerd met nanotechnologie. De toepassing van nanobots is in potentie veelzijdig.

Wat zijn nano chips?

Dat betekent dat apparaten en hun onderdelen steeds kleiner worden. In de micro-elektronica hebben componenten al zulke kleine afmetingen dat we gaan spreken over nano-elektronica: op de nieuwste chips worden lijntjes van enkele tientallen nanometers breedte aangebracht.

Hoe groot zijn nanobots?

De xenobots zijn kleine (een halve millimeter doorsnede), door mensen gebouwde 'organismen' die bestaan uit een paar duizend dierlijke cellen. De onderzoekers noemen ze 'levende robotjes'.

Hoe werkt nano technologie?

Bij nanotechnologie wordt gebruik gemaakt van het vermogen om atomen te kunnen “oppakken” en verplaatsen, zegt Geert Wijts. Daardoor kan nanotechnologie voor heel veel toepassingen worden ingezet. Onder de supermicroscoop zijn de atomen zichtbaar waarmee de nanodeeltjes “aan de slag gaan”.