Inhoudsopgave:

 1. Hoe smaken mungbonen?
 2. Hoe week je mungbonen?
 3. Wat lijkt op mungbonen?
 4. Waar is mungbonen goed voor?
 5. Hoe eet je mungbonen?
 6. Kun je mungbonen rauw eten?
 7. Hoe mungbonen kweken?
 8. Waar smaken mungbonen naar?
 9. Waar komt de mungboon vandaan?
 10. Kun je rauwe taugé eten?
 11. Hoe laat je taugé groeien?
 12. Hoe kweek je mungbonen?
 13. Waar groeien mungbonen?
 14. Is rauwe taugé gezond?

Hoe smaken mungbonen?

Hoe smaken mung bonen? De textuur is een beetje dik en vlezig, zoals je bijvoorbeeld ook van bruine bonen enzo gewend bent, maar toch anders! Deze groene boontjes nemen veel vocht op en daardoor ook de smaak van specerijen.

Hoe week je mungbonen?

Mungbonen koken Allereerst de bonen goed wassen onder de stromende koude kraan. Daardoor spoel je stof, zand, en ander vuil uit de gedroogde bonen. Doe de bonen in een grote pan en voeg zoveel water toe totdat de bonen net onder water staan. Deksel op de pan en 24 uur laten weken.

Wat lijkt op mungbonen?

Want laat je mungbonen spruiten krijg je taugé. De groene bonen zijn echter nog gezonder dan taugé al is. De groene bonen nemen veel vocht op, ook bij het koken, en kunnen daardoor ook erg goed de smaak van kruiden en specerijen opnemen. De textuur is wat meer vlezig dan van bijvoorbeeld bruine bonen.

Waar is mungbonen goed voor?

Mungbonen zijn licht verteerbaar en tegelijkertijd super voedzaam. Mung bevat veel proteïne/eiwitten en vezels, maar weinig calorieën. De bonen zijn rijk aan kalium (draagt bij aan een goede werking van je hart en bloedvaten), foliumzuur, vitamine B en mineralen.

Hoe eet je mungbonen?

Mungbonen kun je gekookt eten bij zoete aardappelen,verwerken tot soep, pureren tot pap of als drankje gebruiken. Ook zijn ze gepureerd heerlijk door smoothies. Taugé is enorm veelzijdig inzetbaar in salades, wokgerechten, en als decoratie op brood. Als snack zijn ze bovendien ook lekker!

Kun je mungbonen rauw eten?

Wanneer u ze nat in de koelkast zet, zijn ze binnen de kortste keren beschimmeld. De kiemen (taugé) zijn rauw te eten (met mate). Dompel ze dan kort in kokend water om de mogelijke bacteriën (bijv. salmonella) te doden.

Hoe mungbonen kweken?

Zaai de mungbonen ongeveer één centimeter diep, en zorg dat de bodem een temperatuur van ongeveer 18°C graden heeft. Verwijder grove stenen en houd je moestuin onkruidvrij. Zorg dat de bodem vruchtbaar is door regelmatig te bemesten met compost. Na ongeveer 100 dagen kun je de volledige plant in je garage laten drogen.

Waar smaken mungbonen naar?

Mungbonen zijn heerlijk en ontzettend voedzaam. Ook zijn ze beter verteerbaar en sneller te bereiden dan veel andere peulvruchten. Qua smaak zijn ze enigszins vergelijkbaar met linzen en smaken ze heerlijk in salade, soep of stoofpot! Als je deze groene balletjes laat ontkiemen groeit er taugé uit.

Waar komt de mungboon vandaan?

Tegenwoordig groeien mungbonen over de hele wereld. De bonen worden tot een hoogte van 1850 meter verbouwd. Bijna 90% van de mungbonen wereldwijd groeit in Azië. In peulvruchten zitten stikstofbindende bacteriën die een positieve werking hebben op de bodemvruchtbaarheid van de grond en het milieu.

Kun je rauwe taugé eten?

Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.

Hoe laat je taugé groeien?

Taugé wordt verkregen door de mungboon te laten ontkiemen in water, de eerste 4 uur blootgesteld aan daglicht en de rest van de dag in het duister. Bij massaproductie in fabrieken wordt gewoonlijk gebruikgemaakt van kunstmatig licht, meestal met gloei- of fluorescentielampen.

Hoe kweek je mungbonen?

Zaai de mungbonen ongeveer één centimeter diep, en zorg dat de bodem een temperatuur van ongeveer 18°C graden heeft. Verwijder grove stenen en houd je moestuin onkruidvrij. Zorg dat de bodem vruchtbaar is door regelmatig te bemesten met compost. Na ongeveer 100 dagen kun je de volledige plant in je garage laten drogen.

Waar groeien mungbonen?

De teelt van de mungboon stamt uit India. Hij wordt vooral in subtropisch of tropisch Azië, Oost-Afrika en in de Caraïben verbouwd tot op hoogtes van 2000 meter.

Is rauwe taugé gezond?

Je kunt het nu direct rauw eten bij bijvoorbeeld salade, maar dat wordt niet aangeraden. Net als andere kiemgroenten kan taugé namelijk sporen van ziekmakende bacteriën zoals salmonella en E. coli (EHEC) bevatten. Het Voedingscentrum adviseert daarom de taugé eerst nog kort onder te dompelen in kokend water.