Inhoudsopgave:

 1. Hoe meet je bedrading door?
 2. Hoe meet je een kabelbreuk?
 3. Hoe meet je sluiting?
 4. Hoe testen of er stroom op draad staat?
 5. Wat te doen bij kabelbreuk?
 6. Waar kan je een multimeter kopen?
 7. Hoe kortsluiting opsporen in auto?

Hoe meet je bedrading door?

Kabel doormeten
 1. Sluit het zwarte meetsnoer op COM aan.
 2. Sluit het rode meetsnoer op VΩmA aan.
 3. Kies met de draaischakelaar het symbool o)))
 4. Haal de eventueel aanwezige beschermdopjes van de meetpennen.
 5. Hou de rode meetpen aan een metalen uiteinde van de kabel.
 6. Hou de zwarte meetpen aan het andere metalen uiteinde van de kabel.

Hoe meet je een kabelbreuk?

De TDR1000 heeft een bereik van wel 5 kilometer en een resolutie vanaf 0,1 meter. Door een sterke puls op een kabel te zetten kan het instrument door de terugkerende echo op te vangen de lengte van de kabel detecteren.

Hoe meet je sluiting?

Kortsluiting is niet op te sporen door stroom te meten met een multimeter of stroomtang. De kortsluitstroom kan enkele tientallen ampère zijn en is kortstondig aanwezig, want de juiste zekering brandt snel door. Een kortsluiting kan men opsporen met behulp van een proeflamp van 12V/21W.

Hoe testen of er stroom op draad staat?

Het is een kleine schroevendraaier met ingebouwd led-lampje. Steek de spanningszoeker in één van de polen van het stopcontact of houd de punt tegen het koper van de draad. Leg je duim op het metalen gedeelte van de spanningszoeker. Als het lampje gaat branden staat er spanning op het geteste punt.

Wat te doen bij kabelbreuk?

Je hebt dan twee opties, een nieuw stuk kabel aan de oude kabel solderen, of een nieuwe kabel direct op de ontsteking solderen.

Waar kan je een multimeter kopen?

Bij Toolnation zijn multimeters te koop die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Zo zijn er multimeters in ons assortiment waarmee je nauwkeurig de elektrische spanning kunt meten, maar bijvoorbeeld ook stroomsterkte en andere zaken.

Hoe kortsluiting opsporen in auto?

Als er vermoed wordt dat er sprake is van kortsluiting, kan dit worden opgezocht door een proeflamp in het circuit aan te sluiten. Als proeflamp kan elke 12 volt lamp gebruikt worden die voor de verlichtingsinstallatie in de auto wordt toegepast. Ook zijn er speciale proeflampen bij automaterialenzaken verkrijgbaar.