Inhoudsopgave:

  1. Kan niet meer voorover buigen?
  2. Wat is een Impingement syndroom?
  3. Wat is een Rugblokkage?
  4. Hoe ontstaat een impingement?
  5. Hoe lang duurt een impingement?
  6. Kan niet opstaan van de rugpijn?
  7. Kan niet bewegen door rugpijn?

Kan niet meer voorover buigen?

Wanneer je pijn ervaart bij het voorover buigen is het raadzaam deze beweging zo min mogelijk te maken, de rug licht hol te houden en zo min mogelijk te zitten. 7. Het kan helpen om regelmatig te gaan staan, de handen in je onderrug te leggen en voorzichtig achterover te hellen.

Wat is een Impingement syndroom?

'Impingement' is een Engelse term en kan vertaald worden met 'inklemming'. Met een 'impingement syndroom' wordt bedoeld dat de (pijn) klachten van de schouder worden veroorzaakt doordat weefsel (bot, spier, pees, slijmbeurs, kapsel enz.) in de schouder bekneld raakt.

Wat is een Rugblokkage?

Lumbago of lumbalgie is een algemene term om de klacht lage rugpijn te omschrijven. Dit komt voor op alle leeftijden. Acht op de tien mensen krijgen ooit last van lage rugpijn, maar meestal is er niets ernstigs aan de hand.

Hoe ontstaat een impingement?

Oorzaak. Meestal wordt impingement veroorzaakt door een combinatie van factoren, zoals een sterk gebogen acromion (schouderdak), bursitis (slijmbeursontsteking), irritatie en/of degeneratie van de rotatorcuff. Ook een verstoord bewegingspatroon kan tot inklemming leiden.

Hoe lang duurt een impingement?

Bij sommige patiënten duren de klachten langer dan 3 maanden. In dit geval wordt een cortisone-injectie onder plaatselijke verdoving in de slijmbeurs gezet. De injectie heeft een uitstekend pijnstillend en ontstekingsremmend effect, maar kan als bijwerking tot verdere beschadiging van de rotatorcuffpezen leiden.

Kan niet opstaan van de rugpijn?

Op een dag wordt u wakker en u kunt uw bed niet uitkomen omdat u niet meer kunt opstaan. Een lage rugpijn die zo hevig is, noemen we spit of acute lage rugklachten. Wie wel eens spit heeft gehad, weet hoe vervelend en pijnlijk dit is. Het belemmert je behoorlijk in je bewegingen.

Kan niet bewegen door rugpijn?

Als bewegen niet lukt, kunt u een of twee dagen rust nemen. U kunt dan het beste op uw rug liggen met een paar kussens onder uw knieën, of op uw zij met half opgetrokken benen. Warmte (bijvoorbeeld een kruik) op de pijnlijke plek wordt vaak prettig gevonden. Om de paar uren probeert u dan in beweging te komen.