Inhoudsopgave:

  1. Welke supplementen slecht voor lever?
  2. Welke vitamines goed voor de lever?
  3. Kan multivitamine kwaad?
  4. Hoe slecht zijn vitaminepillen?
  5. Heeft het slikken van vitaminepillen effect?
  6. Hoe vaak multivitamine?
  7. Is multivitamine slikken goed?

Welke supplementen slecht voor lever?

Vooral de rode, oranje en gele zijn er rijk aan. Maar als je voedingssupplementen inneemt die een hoge dosis vitamine A bevatten, kan dat problematisch worden voor je lever. Vraag eerst aan je arts of het wel nodig is om extra vitamine A in te nemen wanneer je dat overweegt.

Welke vitamines goed voor de lever?

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine. Vitamine A zit in dierlijke producten en komt vooral voor in lever. Het lichaam maakt ook zelf vitamine A aan uit carotenoïden.

Kan multivitamine kwaad?

De eerste en meest duidelijke conclusie is dat multivitaminen supplementen er niet voor zorgen dat je langer leeft. Ze hebben geen effect op je risico op hart en vaat ziekte, kanker of dementie. Het slikken van multivitaminen kan dus geen kwaad, maar het doet ook geen goed.

Hoe slecht zijn vitaminepillen?

Vitaminesupplementen kun je volgens wetenschappers beter links laten liggen. “Studie na studie laat zien dat de meeste vitaminepillen niet werken om verkoudheid of ziektes te voorkomen. In sommige gevallen zijn hoge doses vitaminen zelfs gevaarlijk: ze kunnen het risico op hart- en vaatziekten en kanker vergroten.”

Heeft het slikken van vitaminepillen effect?

Het is volgens de expert van het Voedingscentrum echter niet voor iedereen van belang om naar de potjes met supplementen te grijpen. "Er is niet bewezen dat mensen die buiten die risicogroepen vallen maar wel vitaminepillen slikken, er voordeel van hebben en bijvoorbeeld minder snel ziek zijn."

Hoe vaak multivitamine?

Het Vitamine Informatie Bureau raadt een multivitamine aan met per vitamine of mineraal 1 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH): een tot drie keer de hoeveelheid die je op een dag binnenkrijgt via de voeding. Dat is voldoende én volstrekt veilig.

Is multivitamine slikken goed?

De voordelen van multivitamine slikken Deze nutriënten kunnen bijdragen aan extra energie bij vermoeidheid. Vitamine C, vitamine B11 (foliumzuur), vitamine B12, vitamine D3, ijzer, selenium en zink kunnen mede zorgen voor een goede weerstand.