Inhoudsopgave:

  1. Hoe moet je schaken spelen?
  2. Wat mag een koning bij schaken?
  3. Hoe moet schaakbord staan?
  4. Kan je alleen schaken?
  5. Kan een koning slaan schaken?
  6. Waar moet de koningin staan?

Hoe moet je schaken spelen?

Schaken is een bordspel waarin twee legers (de stukken) van gelijke grootte de strijd aangaan. Je doet om de beurt een zet en door je stukken goed te gebruiken kan je de tegenstander uitschakelen. Het doel van schaken is de koning van de tegenstander schaakmat te zetten. Wat dit inhoudt leer je iets later.

Wat mag een koning bij schaken?

De koning kan zich slechts één veld bewegen (tenzij hij rokeert), maar wel in elke richting. Hij mag echter nooit een veld betreden dat door de andere partij bestreken wordt. Zie diagram. Staat de koning in de hoek, bijvoorbeeld op veld a8, dan bestrijkt hij drie velden: a7, b7 en b8.

Hoe moet schaakbord staan?

Bij het begin van het spel moet het schaakbord zo liggen dat voor allebei de spelers het vakje rechtsonder wit is. Daarna kunnen de schaakstukken op het bord worden geplaatst. In de hoeken staan de torens. Naast de torens staan de paarden en daarnaast staan de lopers.

Kan je alleen schaken?

De koning alleen is een situatie die in het schaakspel kan voorkomen. Het betekent dat een speler in een partij al zijn stukken is kwijtgeraakt en alleen nog maar de koning op het bord heeft staan. Tevens wordt bedoeld dat de tegenstander wél meer stukken op het bord heeft staan.

Kan een koning slaan schaken?

Je kan nooit de andere koning slaan met je eigen koning. Dit komt door de regel dat aan het einde van je beurt de koning nooit schaak mag staan. Aangezien de koning maar 1 vakje kan bewegen, is het onmogelijk dat de twee koningen naast elkaar komen te staan.

Waar moet de koningin staan?

De witte dame staat in de beginstelling op het witte veld d1, de zwarte dame op het zwarte veld d8. Een geheugensteuntje om te onthouden waar de koning en dame in de beginstelling moeten staan is daarom: dame bekent kleur of dame kiest kleur.