Inhoudsopgave:

 1. Wie was de opdrachtgever van Willem Barentsz?
 2. Welk gevolg op korte termijn had de overwintering op Nova Zembla?
 3. Wat probeerde Willem Barentsz?
 4. Wat aten ze op Nova Zembla?
 5. Hoe oud is Willem Barentsz geworden?
 6. Hoe lang zat Willem Barentsz vast op Nova Zembla?
 7. Hoe overwinterde Willem op Nova Zembla?
 8. Hoe vaarde Willem Barentsz?
 9. Hoe ziet Nova Zembla eruit?
 10. Hoe kwam Willem Barentsz aan eten?
 11. Waarom mislukte de ontdekkingsreis van Willem Barentsz?
 12. Waarom mislukte de reis van Willem Barentsz?
 13. Hoe oud was Willem Barentsz?
 14. Waar is Willem Barentsz eigenlijk naar op weg als zijn schip in 1596 vast komt te zitten in het ijs bij Nova Zembla?

Wie was de opdrachtgever van Willem Barentsz?

Initiator voor deze derde reis was de voormalige Zuidelijke Nederlandse cartograaf en dominee Petrus Plancius. Dit keer voer Barentsz vanaf Scandinavië niet oostwaarts, maar noordwaarts.

Welk gevolg op korte termijn had de overwintering op Nova Zembla?

Hij beschreef op 24 januari 1597 een zonsopkomst, twee weken eerder dan verwacht. Voor het verschijnsel is pas in 1998 een verklaring gevonden; een arctische luchtspiegeling, die bekendstaat als het Nova Zembla-effect. Van de zeventien opvarenden van Barentsz' reis zouden twaalf opvarenden Nederland levend terugzien.

Wat probeerde Willem Barentsz?

Via de Noordpool probeerde hij in Azië te komen. Voorbij Nova Zembla ontdekte Barentsz een ijsvrije zee. Dat moest de doorvaart naar Azië zijn! De schepen Voor tochten naar de noordpool werd een speciaal soort schip gebruikt: het jacht.

Wat aten ze op Nova Zembla?

Op Nova Zembla aten de mannen het vlees van poolvossen en het kruid lepelblad.

Hoe oud is Willem Barentsz geworden?

47 jaar () Willem Barentsz/Leeftijd bij overlijden

Hoe lang zat Willem Barentsz vast op Nova Zembla?

Barentsz en zijn 16 bemanningsleden zaten bijna een jaar vast op het ijs. In januari 1597 waren ze hier zelfs de eerste die de polaire luchtspiegeling tegenwoordig bekend als het Nova Zembla-effect zagen en Gerrit de Veer, één van de bemanningsleden, beschreef het in zijn dagboek.

Hoe overwinterde Willem op Nova Zembla?

Op Nova Zembla zijn de winters altijd ijskoud. Ze besloten een hut te bouwen tegen de kou. Ze gebruikten aangespoelde bomen en planken van het schip. De hut noemden ze Het Behouden Huys.

Hoe vaarde Willem Barentsz?

Op vertrok Barentsz met twee schepen uit de Nederlanden op zoek naar een Noordoostelijke doorvaart naar Azië. De route via Zuid-Afrika was in handen van de Portugezen. De Nederlanders wilden een snellere en goedkopere route vinden naar Azië zodat er meer gehandeld en verdiend kon worden.

Hoe ziet Nova Zembla eruit?

Het gebied is erg bergachtig. Geologisch is Nova Zembla een voortzetting van de Oeral. De bergen bereiken een hoogte van 1070 meter. Het Noordereiland bevat veel gletsjers, het Zuidereiland heeft eerder een toendraklimaat.

Hoe kwam Willem Barentsz aan eten?

De overwintering op Nova Zembla In het begin hadden ze nog voldoende eten, maar omdat ze zolang bleven werd dit steeds minder. Gelukkig werden er poolvossen gevangen voor extra eten, hierdoor kregen de mannen ook vitamines binnen. Door het toenemen van de extreme kou werden alle gaten van het huis dichtgemaakt.

Waarom mislukte de ontdekkingsreis van Willem Barentsz?

Barentsz ontdekte toen Bereneiland en Spitsbergen, maar de reis werd steeds lastiger door de kou en het ijs. Op 11 september 1596 konden ze niet anders dan overwinteren op Nova Zembla, omdat het schip vast zat in het ijs. Aan boord blijven in die extreme kou zou veel te gevaarlijk zijn.

Waarom mislukte de reis van Willem Barentsz?

Barentsz ontdekte toen Bereneiland en Spitsbergen, maar de reis werd steeds lastiger door de kou en het ijs. Op 11 september 1596 konden ze niet anders dan overwinteren op Nova Zembla, omdat het schip vast zat in het ijs. Aan boord blijven in die extreme kou zou veel te gevaarlijk zijn.

Hoe oud was Willem Barentsz?

47 jaar () Willem Barentsz/Leeftijd bij overlijden

Waar is Willem Barentsz eigenlijk naar op weg als zijn schip in 1596 vast komt te zitten in het ijs bij Nova Zembla?

Barentsz ontdekte toen Bereneiland en Spitsbergen, maar de reis werd steeds lastiger door de kou en het ijs. Op 11 september 1596 konden ze niet anders dan overwinteren op Nova Zembla, omdat het schip vast zat in het ijs.