Inhoudsopgave:

 1. Wat gebeurt er als je je verzekering niet betaald?
 2. Hoelang mag je zonder zorgverzekering?
 3. Wat gebeurt er als je zorgverzekering te laat betaald?
 4. Hoe kom je van wanbetaler af?
 5. Wat als je niet genoeg geld hebt voor zorgverzekering?
 6. Hoelang sta je als wanbetaler?
 7. Kan je in Nederland zonder zorgverzekering?
 8. Wat gebeurt er als je onverzekerd bent?
 9. Hoeveel aanmaningen zorgverzekering?
 10. Hoelang duurt afmelding CAK?
 11. Hoe lang duurt afmelding CAK?
 12. Is zorgpremie verplicht?
 13. Hoe lang blijft een CIS melding staan?
 14. Hoe lang op zwarte lijst verzekeringen?
 15. Heeft iedereen in Nederland een zorgverzekering?

Wat gebeurt er als je je verzekering niet betaald?

Als u uw zorgverzekering niet betaalt, stuurt de zorgverzekeraar u betalingsherinneringen. Uw verzekeraar kan u ook een betalingsregeling aanbieden. Na 6 maanden niet betalen meldt de zorgverzekeraar u als wanbetaler aan bij het CAK.

Hoelang mag je zonder zorgverzekering?

Wanneer u geen zorgverzekering heeft, ontvangt u een brief van het CAK. Binnen 3 maanden moet u een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u geen verzekeringsplicht heeft (bijvoorbeeld bij gemoedsbezwaren). Als u na 3 maanden geen zorgverzekering heeft, ontvangt u een boete.

Wat gebeurt er als je zorgverzekering te laat betaald?

Bij uitblijven van de betaling, ontvangt u een derde herinnering en worden er nogmaals kosten in rekening gebracht. Ook zijn uw aanvullende verzekeringen op dit moment definitief stopgezet. Daarnaast wordt u gewaarschuwd dat er - als u de zorgverzekering niet betaalt - hogere kosten in rekening worden gebracht.

Hoe kom je van wanbetaler af?

Spreek een betalingsregeling af voor de schuld bij uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar meldt u dan voorlopig bij ons af. U betaalt aan uw zorgverzekeraar dan weer de normale zorgpremie. Plus het bedrag dat u samen afspreekt om uw schuld af te lossen.

Wat als je niet genoeg geld hebt voor zorgverzekering?

Als je langer dan zes maanden de zorgverzekering niet betaald, word je door de zorgverzekeraar aangemeld als wanbetaler bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Het CVZ zorgt ervoor dat de premie voor de zorgverzekering wordt ingehouden op je loon. Als je bent aangemeld als wanbetaler, betaal je een hogere premie.

Hoelang sta je als wanbetaler?

Hoe lang blijf je geregistreerd als wanbetaler? Een CIS-registratie wegens wanbetaling blijft meestal 3 tot 5 jaar staan. Dit is afhankelijk van de aard en ernst van de situatie. Zolang de CIS-registratie blijft staan, is deze zichtbaar voor alle verzekeraars.

Kan je in Nederland zonder zorgverzekering?

Om de gezondheidszorg in Nederland betaalbaar te houden, moet iedere volwassen inwoner verplicht een basisverzekering afsluiten. Met de zorgpremie betaalt de overheid vervolgens de zorgkosten van alle Nederlanders. Een basisverzekering is verplicht. Of je ook een aanvullende zorgverzekering afsluit bepaal je zelf.

Wat gebeurt er als je onverzekerd bent?

Als u niet verzekerd bent, stuurt het CAK u daarover een brief. U moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u zich niet hoeft te verzekeren (bijvoorbeeld wegens gemoedsbezwaren). Doet u dat niet, dan krijgt u een boete.

Hoeveel aanmaningen zorgverzekering?

De deurwaarder of het incassobureau stuurt je een herinnering (dit heet een nakomingsbrief) zonder incassokosten met 14 dagen betaaltermijn. De deurwaarder of het incassobureau stuurt je een tweede herinnering (een sommatie) met incassokosten van minimaal € 40 en vertragingsrente.

Hoelang duurt afmelding CAK?

Deze persoon heeft tijd nodig om uw schulden op een rij te zetten. De tijd die hij nodig heeft, heet een 'stabilisatieperiode'. Deze duurt maximaal 8 maanden.

Hoe lang duurt afmelding CAK?

Dan betaalt u uw premie 12 maanden lang aan ons via uw inkomen. Na deze 12 maanden sturen wij een brief aan uw werkgever of uitkeringsinstantie. In die brief staat ook precies wanneer hij moet stoppen met inhouden.

Is zorgpremie verplicht?

Je bent verplicht om elk jaar de zorgpremie te betalen voor de Vlaamse sociale bescherming als je: ouder bent dan 25 jaar, in het Vlaams Gewest woont of komt wonen.

Hoe lang blijft een CIS melding staan?

Hoelang worden registraties in de CIS databank bewaard? Dat is afhankelijk van het type registratie: Een Claimmelding blijft vijf jaar vanaf de referentiedatum staan. Een Waarborgfondsmelding wordt na vijf jaar vanaf de referentiedatum verwijderd.

Hoe lang op zwarte lijst verzekeringen?

Sta je eenmaal op de zwarte lijst, dan blijven je gegevens meestal vijf jaar staan. Na deze vijf jaar wordt je registratie automatisch verwijderd. Als je op de zwarte lijst staat in verband met een negatief aantal schade vrije jaren, dan kunnen je gegevens na 15 maanden al van de zwarte lijst worden verwijderd.

Heeft iedereen in Nederland een zorgverzekering?

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft.