Inhoudsopgave:

 1. Wat met bladeren van de buren?
 2. Wat als buren tuin niet onderhouden?
 3. Wie is verantwoordelijk voor snoeien overhangende takken?
 4. Hoever mogen takken overhangen?
 5. Wie ruimt bladeren op?
 6. Waarom bladeren laten liggen?
 7. Wat te doen tegen inkijk tuin?
 8. Hoe lang mag een schutting zijn?
 9. Wie is verantwoordelijk voor het snoeien van een boom?
 10. Wie is verantwoordelijk voor snoeien?
 11. Hoe hoog mag een boom in een woonwijk?
 12. Hoe krijg ik de boom van de buren dood?
 13. Wat te doen met oude bladeren?
 14. Hoe sneller verteren bladeren?
 15. Hoe ver moet een omheining van de scheiding staan?

Wat met bladeren van de buren?

Hinder. Natuurlijk kunnen de buren verwijdering van de boom eisen bij de rechtbank, maar de hinder is lang niet altijd onrechtmatig. In de meeste gevallen moet de tijdelijke overlast van het blad door uw buren worden geaccepteerd. Vaak vindt de rechter dus dat de buren er simpelweg mee moeten leven.

Wat als buren tuin niet onderhouden?

Informeer bij de gemeente. Staan er distels in de tuin van je buur dan kan je hem er op wijzen dat de wet hem verplicht ze te bestrijden. Kan je hem met deze argumenten tijdens een persoonlijk gesprek niet overtuigen, stuur dan een aangetekende brief. Helpt ook dat niet, dan kan je naar de vrederechter stappen.

Wie is verantwoordelijk voor snoeien overhangende takken?

U mag alleen de takken boven uw grond afknippen. Alles wat u afknipt boven uw grond, is uw eigendom. Gaat het om een heg op de erfgrens? Dan mag u de heg aan uw kant snoeien.

Hoever mogen takken overhangen?

Volgens de regelgeving moeten bomen op zijn minst twee meter van de zogenaamde erfgrens staan, en voor struiken is dit doorgaans 50 cm. Een tuin die grens aan het openbaar groen of aan water is niet aan deze bepaling onderworpen.

Wie ruimt bladeren op?

Je kunt je buurman echter niet dwingen die bladeren in jouw tuin op te komen ruimen. Wel kun je hem vragen om overhangende takken af te snijden. Doe dit schriftelijk, zodat je het verzoek kunt aantonen. Voldoet je buurman niet aan je verzoek, dan mag je de takken zelf wegsnijden.

Waarom bladeren laten liggen?

Maar bladeren in de borders kun je het best laten liggen. En wel om de volgende redenen: Isolatie Het blad vormt namelijk een isolerende laag rond de planten, zodat ze beter beschermd zijn tegen de vorst. Fijn voor de dieren Je doet er dieren zoals egels, muizen en insecten een groot plezier met de bladeren.

Wat te doen tegen inkijk tuin?

Om ervoor te zorgen dat buren die in hun eigen tuin zitten niet meer in jouw tuin kunnen kijken, kun je dus een schutting plaatsen, een groene erfafscheiding neerzetten of een grote boom planten.

Hoe lang mag een schutting zijn?

Hoogte erfafscheiding Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.

Wie is verantwoordelijk voor het snoeien van een boom?

Juridisch gezien is een huurder verantwoordelijk voor het snoeien van 'opschietende bomen.

Wie is verantwoordelijk voor snoeien?

De huurder van een woonruimte is normaal gesproken verantwoordelijk voor het 'regelmatig snoeien van heggen, hagen en opschietende bomen'.

Hoe hoog mag een boom in een woonwijk?

In de wet staat niet exact beschreven hoe hoog een boom of struik maximaal mag zijn. Er staat wel dat het niet toegestaan is om jouw buren onrechtmatig te hinderen. Dat houdt niet in dat elk soort hinder niet toegestaan is. Een hoge boom heeft bijvoorbeeld nou eenmaal schaduwwerking en vallend blad.

Hoe krijg ik de boom van de buren dood?

Je zou kunnen kiezen voor de methode die genoemd werd voor het gebruik van petroleum: een gat in de boom boren en daar accuzuur in spuiten. Dit is een goedkope manier om de boom te vergiftigen. Ook het gebruik van accuzuur rond een opengesneden wortel kan helpen om de boom dood te maken.

Wat te doen met oude bladeren?

Bladeren zijn ook een grote aanvulling voor je composthoop. Door de bladeren op een hoop naast je composthoop te bewaren kan je ze door de winter gebruiken. Strooi telkens een laagje bladeren op het keukenafval. Je kan de bladeren verder nog gebruiken om een in verval geraakt stukje tuin weer goed te maken.

Hoe sneller verteren bladeren?

Bladeren die bijvoorbeeld erg snel verteren zijn die van zwarte els, es, gewone esdoorn, rode kornoelje, vijgenboom, gewone vogelkers, sleedoorn en gewone vlier. Bladeren van tamme kastanje, beuk, jeneverbes, spar, den, eik en rhododendron verteren daarentegen erg langzaam.

Hoe ver moet een omheining van de scheiding staan?

Je moet echter niet enkel rekening houden met de buren, maar ook met de vereisten van de wetgever. Zo stelt de regel dat een levende haag op een minimum afstand van 50 centimeter van de scheiding geplaatst moet worden, als het gaat om een niet-gemeenschappelijke haag.