Inhoudsopgave:

 1. Wat te doen bij pijn bovenbuik?
 2. Wat zit er in je bovenbuik?
 3. Wat is de meest voorkomende oorzaak van buikklachten?
 4. Hoe lang mag je buikpijn hebben?
 5. Wat zijn de symptomen van alvleesklierontsteking?
 6. Hoe weet je of je darmontsteking hebt?
 7. Wat is het Epigastrium?
 8. Wat zijn de symptomen van maagontsteking?
 9. Wat zijn de symptomen van darmklachten?
 10. Wat is aanhoudende buikpijn?
 11. Is buikpijn gevaarlijk?
 12. Hoe weet je dat je alvleesklier niet goed werkt?
 13. Hoe gevaarlijk is een ontstoken alvleesklier?
 14. Kan een darmontsteking vanzelf overgaan?
 15. Wat innemen bij darmontsteking?

Wat te doen bij pijn bovenbuik?

Drink niet te veel koolzuurhoudende dranken of dranken met cafeïne. Vermijd stress en spanning zoveel mogelijk. Ga naar de wc zodra je aandrang voelt. Leg een warme kruik tegen je buik of masseer je buik om de pijn te verlichten.

Wat zit er in je bovenbuik?

De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een langgerekte trosvormige klier die bovenin de buik ligt, vlak achter de maag. De alvleesklier maakt hormonen aan en geeft deze af aan het bloed.

Wat is de meest voorkomende oorzaak van buikklachten?

Chronische buikpijn bij kinderen ouder dan vijf jaar kan komen door een prikkelbare darm. Andere mogelijke oorzaken van buikpijn zijn: wormen, blindedarmontsteking, blaasontsteking, verstopping, voedselintolerantie of voedselallergie.

Hoe lang mag je buikpijn hebben?

Buikpijn komt vaak door te vet eten, een virus (buikgriep), verstopping in de buik, stress of ongesteld zijn. Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen. Dit kan helpen: Eet gezond, met veel vezels (fruit, groente, volkorenbrood)

Wat zijn de symptomen van alvleesklierontsteking?

Een aanval van acute alvleesklierontsteking kenmerkt zich vooral door hevige pijn boven in de buik. De pijn kan uitstralen naar de rug, linkerzij of linkerschouder. De pijn verergert meestal na een maaltijd. Ook koorts en een oppervlakkige en snelle ademhaling zijn veel voorkomende klachten.

Hoe weet je of je darmontsteking hebt?

Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.

Wat is het Epigastrium?

Epigastrium - het middelste gedeelte van den buik, tusschen de navel en het ondereinde van het borstbeen.

Wat zijn de symptomen van maagontsteking?

Een maagontsteking (gastritis) veroorzaakt niet altijd klachten....Hoe kan je het herkennen?
 • een zeurend, brandend gevoel in je maagstreek;
 • een opgeblazen gevoel;
 • zure oprispingen;
 • verminderde eetlust;
 • braakneigingen.

Wat zijn de symptomen van darmklachten?

Symptomen maag- en darmklachten
 • Brandend maagzuur.
 • Diarree.
 • Winderigheid.
 • Verstopping.
 • Buikpijn.

Wat is aanhoudende buikpijn?

Bij chronische buikpijn heeft u last van een langdurig aanhoudend pijnlijk gevoel in de boven- en/of onderbuik. Bij heftige en chronische buikpijn kunnen ook klachten zoals moeheid voorkomen waardoor mensen in hun dagelijkse activiteiten worden belemmerd.

Is buikpijn gevaarlijk?

Wanneer de pijn langer dan twee weken aanhoudt, als de pijn acuut en hevig is, als de pijn gepaard gaat met koorts of wanneer je bloedverlies bij de ontlasting hebt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Die kan vaststellen of het om een lichamelijk probleem gaat.

Hoe weet je dat je alvleesklier niet goed werkt?

Vooral maag-darmklachten staan op de voorgrond: buikpijn na de maaltijd, vettige, stinkende diarree en een opgeblazen gevoel. Soms kun je vetdruppeltjes zien bovenop de stoelgang. Omdat ze niet oplossen in water komen ze bovendrijven in de wc-pot. Door de slechte vertering is het mogelijk dat je gewicht verliest.

Hoe gevaarlijk is een ontstoken alvleesklier?

In sommige gevallen ontstaat er blijvende schade aan de alvleesklier. Bij ongeveer een op de dertien mensen met acute alvleesklierontsteking ontstaat uiteindelijk een chronische alvleesklierontsteking. Een alvleesklierontsteking kan oedemateus of necrotiserend zijn. De necrotiserende vorm is het meest ernstig.

Kan een darmontsteking vanzelf overgaan?

De klachten houden meestal enkele dagen aan. De MDL-arts is gespecialiseerd in diagnose en behandeling van darmontsteking. Behandeling is echter veelal niet nodig, de klachten gaan veelal vanzelf over. Mensen met een heel ernstige ontsteking en mensen met een verminderde afweer worden meestal wel behandeld.

Wat innemen bij darmontsteking?

Olsalazine werkt in de darmen. Het remt ontstekingen in de darmwand. Bij de chronische darmontsteking colitis ulcerosa. Neem de tabletten en capsules tijdens of direct na een maaltijd in, of met wat voedsel.