Inhoudsopgave:

  1. Wat doet Shell Pernis?
  2. Is Shell Nederlands of Engels?
  3. Wat doen ze in Pernis?
  4. Waar valt Pernis onder?
  5. Hoeveel dividend gaat Shell betalen?

Wat doet Shell Pernis?

Shell Pernis is een petrochemisch complex van de Royal Dutch Shell aan de Vondelingenplaat bij de Nederlandse plaats Pernis (gemeente Rotterdam), waar ruwe aardolie wordt verwerkt tot bruikbare producten zoals benzine, kerosine, diesel en grondstoffen voor de chemische industrie.

Is Shell Nederlands of Engels?

De Koninklijke/Shell-groep groeide daarmee uit tot één onderneming naar Brits recht: Royal Dutch Shell plc (plc staat voor public limited company, het Britse equivalent van de Nederlandse N.V.). Het hoofdkantoor is gevestigd in Den Haag.

Wat doen ze in Pernis?

Pernis was van oudsher een boerendorp. Het achtervoegsel -nis verwijst naar een Oudnederlands woord voor landtong, en waarin het woord 'neus' in te herkennen is. In de achttiende eeuw ontstond de Pernisser zeevisserij waarbij de vissers tot aan IJsland voeren. Op de top van de visserij voeren er 22 Pernisse vissloepen.

Waar valt Pernis onder?

Pernis is een dorp tussen de havens van de gemeente Rotterdam in de Nederlandse provincie Zuid-Holland op het eiland IJsselmonde. Het dorp telt 4.850 inwoners (2019) en heeft een oppervlakte van 1,6 km².

Hoeveel dividend gaat Shell betalen?

In de maanden daarna verhoogde Shell zijn dividend een beetje, maar nu geeft de Shell-leiding er een flinke klap op: vanaf het tweede kwartaal wordt 0,24 dollarcent per aandeel uitbetaald. Dat betekent dat Shell per kwartaal ongeveer 2 miljard dollar extra aan dividend zal uitkeren.