Inhoudsopgave:

  1. Hoe groot kunnen hommels worden?
  2. Hoe herken je een hommel?
  3. Hoe ziet een mannetjes hommel eruit?
  4. Hoe lang zijn hommels actief?
  5. Welke hommels in Nederland?
  6. Hoe gaat het met de hommel?

Hoe groot kunnen hommels worden?

De meeste hommels zijn sociale insecten die in kolonies leven met een enkele koningin. Deze kolonies zijn vele malen kleiner dan die van honingbijen, en bereiken een grootte van vijftig tot enkele honderden individuen per nest.

Hoe herken je een hommel?

Hommels zijn bijen met een kleurige vacht. Veel soorten zijn lastig uit elkaar te houden omdat ze dezelfde kleuren hebben. Onderzoekers van Naturalis ontdekten dat je ook naar hun vleugels kunt kijken.

Hoe ziet een mannetjes hommel eruit?

Mannetjes hebben naast het oranje-rood kontje ook gele beharing op het gezicht en de bovenkant van de kop en een gele band op de voorkant van het borststuk. Ze kunnen lijken op een kleurvorm van de mannetjes van de Weidehommel waarbij het geel op het borststuk en het achterlichaam sterk gereduceerd is.

Hoe lang zijn hommels actief?

Wanneer het najaar valt verdwijnen hommels terug van het toneel. De nieuwe koninginnen kunnen op warme dagen nog gezien worden maar zoeken al snel een plek om de winter door te komen. Ze gaan in rust en kunnen ze onze koude winters overleven, wachtend op het volgende voorjaar om hun eigen kolonie op te starten.

Welke hommels in Nederland?

Hommels
  • Akkerhommel. Akkerhommel; te herkennen aan het rood behaarde borststuk. ...
  • Aardhommel. Misschien wel de meest bekende en in het voorjaar de meest opvallende soort. ...
  • Weidehommel. De weidehommel is soms al heel vroeg in het jaar actief. ...
  • Steenhommel. Het achterlijf van de steenhommel is roodbehaard.

Hoe gaat het met de hommel?

Hoe raakt de hommel uitgeput? Zij is uit de winterslaap gekomen en gaat op zoek naar nectar om weer reserves op te bouwen die ze in de winter is verloren. ... Door klimaatverandering met warme winters soms al in januari. Het probleem is dat de koninginnen voedsel nodig hebben maar dat er nog weinig voedsel te vinden is.