Inhoudsopgave:

  1. Hoe leven de zeeschildpadden?
  2. Hoe zwaar zijn zeeschildpadden?
  3. Waar slaapt een zeeschildpad?
  4. Waardoor wordt de zeeschildpad bedreigd?
  5. Wat is bijzonder aan een zeeschildpad?
  6. Wat doet een zeeschildpad?
  7. Welke soorten schildpadden zijn bedreigd?

Hoe leven de zeeschildpadden?

Ze zijn zeer goed aangepast aan een leven in zee. Ze moeten regelmatig ademhalen, maar in rust kan de schildpad lange tijd onder water blijven. De snelheid van een zeeschildpad varieert, van 3 tot 30 km/u. ... De grootste bedreiging is de mens, die direct op de schildpadden jaagt om hun vlees, vet en schilden.

Hoe zwaar zijn zeeschildpadden?

Zeeschildpadden
Wetenschappelijke naamCheloniidae en Dermochelyidae
Lengtemax. 70 cm (Kemps zeeschildpad) tot max. 2,9 m (lederschildpad)
Gewichtmax. 45 kg (Kemps zeeschildpad) tot max. 960 kg (lederschildpad)
Aantal soorten7
onderverdeling2 families

Waar slaapt een zeeschildpad?

Het komt zelfs voor dat dikkopschildpadden of groene zeeschildpadden een winterslaap op de bodem van de zee houden. Ze gebruiken dan zo weinig energie, dat ze voldoende hebben aan de zuurstof die ze via hun mondholte in hun bloed opnemen.

Waardoor wordt de zeeschildpad bedreigd?

Waarom wordt de zeeschildpad bedreigd? Er blijven steeds minder stranden over waar zeeschildpadden hun eieren kunnen leggen. Door de klimaatverandering stijgt de zeespiegel, waardoor stranden onder water komen te staan. ... Door de hoeveelheid plastic in de oceanen loopt de zeeschildpad zijn hele leven lang gevaar.

Wat is bijzonder aan een zeeschildpad?

De zeeschildpad heeft een bijzonder lichaam. Gebouwd voor een leven in zee, maar ook een beetje voor op het land. ... Kop en poten: Een zeeschildpad kan zijn kop en poten niet intrekken zoals een landschildpad dat doet. Buikschild: zijn buikschild is minder stevig dan zijn rugschild.

Wat doet een zeeschildpad?

Zeeschildpadden zien er misschien niet uit als roofdieren, maar ze zijn het vaak toch. Daarmee zorgen ze voor een goede balans in het ecosysteem van de oceaan. De karetschildpad eet bijvoorbeeld sponsdieren, dat zijn dieren die veel stukken van het koraal opeten.

Welke soorten schildpadden zijn bedreigd?

Zeeschildpadden worden bedreigd. Het zeewater stijgt waardoor er minder plek is om eieren te leggen en de oceanen zijn steeds meer vervuild. Zeeschildpadden hebben hier veel last van, want vervuilde zeeën zijn slecht voor hun gezondheid. De plasticvervuiling is één van de grootste bedreigingen voor dit dier.