Inhoudsopgave:

  1. Welke vitamine D overgang?
  2. Is vitamine D een hormoon?
  3. Is vitamine D vetoplosbaar?
  4. Waar is vitamine D voor?
  5. Welke vitamines zitten er in vetten?

Welke vitamine D overgang?

Zonlicht is de allerbelangrijkste bron van vitamine D! Uit onderzoek blijkt dat je huid steeds minder vitamine D aanmaakt naarmate je ouder wordt. Het advies is: Vrouwen 50+: 10 mcg extra vitamine D per dag.

Is vitamine D een hormoon?

Vitamine D is feitelijk geen vitamine maar een (pro)hormoon dat we zelf aanmaken. Voor het vaststellen van de vitamine D status volstaat de meting van 25(OH) vitamine D3 in serum. De belangrijkste bron van vitamine D is de aanmaak in de huid onder invloed van zonlicht.

Is vitamine D vetoplosbaar?

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine, maar een in vet oplosbaar hormoon dat zorgt voor de opname van calcium en fosfaat in het lichaam. Het hormoon is aanwezig in bepaalde soorten voeding en in voedingssupplementen. Het grootste deel van onze vitamine D maakt ons lichaam echter zelf aan.

Waar is vitamine D voor?

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Welke vitamines zitten er in vetten?

Er zijn vier in vet oplosbare vitamines: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. De vetoplosbare vitamines komen vooral voor in voedingsvetten. In Nederland geeft de Gezondheidsraad per vitamine aanbevelingen voor de hoeveelheid die gezonde mensen dagelijks nodig hebben.