Inhoudsopgave:

 1. Hoe werkt een genetisch onderzoek?
 2. Wat zijn genetische testen?
 3. Waar genetisch onderzoek?
 4. Waar bestaat een chromosoom uit?
 5. Wat is een klinisch geneticus?
 6. Wat wordt er onderzocht bij een erfelijkheidsonderzoek?
 7. Wat is het Karyotype?
 8. Hoe werkt de celdeling?
 9. Wat doe je als klinisch geneticus?
 10. Wat verdient een klinisch geneticus?
 11. Wat zijn de taken van een genetisch consulent?

Hoe werkt een genetisch onderzoek?

Erfelijkheidsonderzoek. Soms doet de klinisch geneticus eerst (eenvoudig) lichamelijk onderzoek om na te gaan of je een bepaalde erfelijke ziekte kunt hebben. Dan meet de arts iets op of hij of zij maakt foto's. Soms verwijst de arts je voor verder onderzoek naar een andere specialist.

Wat zijn genetische testen?

Een genetische test onderzoekt een deel van je DNA. Met een genetische test kan worden bepaald of er een verandering in een bepaald gen of chromosoom is. Zo'n verandering noemen we ook wel een mutatie. Een mutatie kan in iedere cel van een individu voorkomen en kan worden doorgegeven aan toekomstige kinderen.

Waar genetisch onderzoek?

Waar wordt erfelijkheidsonderzoek gedaan? Erfelijkheidsonderzoek wordt gedaan in klinisch genetische centra of poliklinieken erfelijke/familiaire tumoren. Voor een bezoek aan zo'n centrum heb je een verwijzing van je huisarts of specialist nodig.

Waar bestaat een chromosoom uit?

In iedere cel van je lichaam zitten chromosomen. Chromosomen zijn een soort strengen. Ze bestaan uit een stof die we DNA noemen. In dit DNA zit een soort 'code' waarin al onze erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd.

Wat is een klinisch geneticus?

Een klinisch geneticus is een medisch specialist. Deze wordt ook wel erfelijkheidsarts genoemd. Een genetisch consulent geeft net als de klinisch geneticus erfelijkheidsadvies. Hij of zij is geen arts maar doet wel (eenvoudig) onderzoek en vraagt ook DNA-onderzoek aan.

Wat wordt er onderzocht bij een erfelijkheidsonderzoek?

Bij erfelijkheidsonderzoek gaan we na of een ziekte of aangeboren afwijking bij u of een familielid erfelijk is. DNA-onderzoek kan daar een onderdeel van zijn. Ook kan DNA-onderzoek bij bepaalde ziekten of aandoeningen helpen om de oorzaak te vinden.

Wat is het Karyotype?

Het karyotype of karyogram van een organisme is een afbeelding van de chromosomen, zoals deze tijdens een bepaald stadium (metafase) van de celdeling te zien zijn onder een microscoop.

Hoe werkt de celdeling?

Bij de celdeling heet de cel die deelt de 'moedercel'. De moedercel deelt in twee 'dochtercellen'. Dit proces herhaalt zich vervolgens in wat we de celcyclus noemen. Cellen regelen hun celdeling door met elkaar te communiceren.

Wat doe je als klinisch geneticus?

Een klinisch geneticus is een medisch specialist. Deze wordt ook wel erfelijkheidsarts genoemd. Een genetisch consulent geeft net als de klinisch geneticus erfelijkheidsadvies. Hij of zij is geen arts maar doet wel (eenvoudig) onderzoek en vraagt ook DNA-onderzoek aan.

Wat verdient een klinisch geneticus?

Het salaris van een klinisch geneticus is, vanwege de verantwoordelijkheden en de omstandigheden op de arbeidsplek, aanzienlijk. Een klinisch geneticus verdient minimaal 6.666 euro bruto per maand. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal 12.333 euro bruto per maand.

Wat zijn de taken van een genetisch consulent?

De genetisch consulent geeft informatie over de medische aandoening, maakt een risico-inschatting en geeft adviezen en begeleiding bij erfelijkheidsvragen. Dit gebeurt onder supervisie van een klinisch geneticus.