Inhoudsopgave:

  1. Wat is verkleving na keizersnede?
  2. Wat smeren op litteken keizersnede?
  3. Hoe lang litteken keizersnede rood?
  4. Hoe masseer je litteken keizersnede?
  5. Hoe lang last van wond keizersnede?

Wat is verkleving na keizersnede?

Wanneer je enige tijd geleden een keizersnede hebt gehad, kunnen er verklevingen (adhesies) ontstaan. Dit bindweefsel is stug, niet meer elastisch en kan ontstaan tussen de buikwand en de baarmoeder, de baarmoeder en de eierstokken, maar kan ook tussen de darmlussen ontstaan.

Wat smeren op litteken keizersnede?

Je kunt je litteken na ongeveer twee weken verzorgen met een speciale littekencrème of zalf, of een neutrale crème of huidolie. Hiermee houd je het littekenweefsel soepel, voelt het minder trekkerig aan en stimuleer je de genezing. Masseer je litteken na zes weken regelmatig.

Hoe lang litteken keizersnede rood?

Vaak wordt de wond met oplosbare hechtingen gehecht. Na ongeveer vijf tot zes weken is de wond dicht en vormt zich een litteken. Het litteken is het eerste half jaar nog dik, rood en oogt fel, maar dit zal steeds minder worden.

Hoe masseer je litteken keizersnede?

Ga ook niet zomaar zelf aan de slag zonder dat je weet wat je doet. Litteken massage gaat verder dan een beetje wrijven, duwen of drukken op het litteken. Het doel van een litteken massage is er namelijk voor zorgen dat je litteken soepel kan bewegen in alle richtingen. Dit bereik je met specifieke massage technieken.

Hoe lang last van wond keizersnede?

Hier krijg je de eerste dagen pijnstillers tegen. Je kan de wondpijn niet alleen aan de buitenkant voelen, maar ook richting de navel. Dit komt doordat de snee verticaal door de buikwand gemaakt is. De pijn kan twee tot vier weken aanhouden.