Inhoudsopgave:

 1. Waarom niet teveel zonnepanelen?
 2. Kan je teveel zonnepanelen hebben?
 3. Waarom gaat salderen afgeschaft?
 4. Waarom meer zonnepanelen dan verbruik?
 5. Wat gebeurd er als je meer stroom opwekt dan verbruikt?
 6. Wat als je teveel stroom opwekt met zonnepanelen?
 7. Wat te doen met overschot zonnepanelen?
 8. Wat gebeurt er met opgewekte stroom zonnepanelen?
 9. Hoeveel krijg ik terug voor mijn zonnepanelen?
 10. Hoeveel mag ik salderen?
 11. Wat te doen met overschot elektriciteit?
 12. Wat gebeurt er met opgewekte stroom?
 13. Wat levert opgewekte stroom op?

Waarom niet teveel zonnepanelen?

De opgewekte stroom van zonnepanelen zal u in huis een deel zelf gebruiken. ... In veel gevallen wekt u zelfs meer op dan u gebruikt, bijvoorbeeld overdag als u aan het werk bent en de zon volop schijnt op de zonnepanelen.

Kan je teveel zonnepanelen hebben?

De stroom die je extra geproduceerd hebt, ben je kwijt. Een vergoeding krijg je niet voor die extra stroom. Je betaalt er zelfs voor: als eigenaar van zonnepanelen ben je 'prosument' en betaal je om het net te mogen gebruiken. Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe hoger het tarief.

Waarom gaat salderen afgeschaft?

Omdat het steeds goedkoper wordt om zonnepanelen aan te schaffen, blijft het ook zonder subsidie interessant om je eigen zonne-energie op te wekken. Door de afbouw van de salderingsregeling wordt het bovendien steeds aantrekkelijker om de energie die je met je zonnepanelen opwekt zélf te gebruiken.

Waarom meer zonnepanelen dan verbruik?

Hoe meer panelen je plaatst, des te lager de kosten per zonnepaneel en de prijs per wattpiek. Met meer zonnepanelen ben je naar verhouding voordeliger uit. Zo betaal je voor 10 panelen ongeveer € 500,- per paneel.

Wat gebeurd er als je meer stroom opwekt dan verbruikt?

Als je nu meer stroom opwekt dan je in totaal verbruikt gebeurt er iets anders. Dan ga je stroom verkopen aan je energieleverancier. Je krijgt dan een terugleververgoeding, ook wel feed-in tarief genoemd.

Wat als je teveel stroom opwekt met zonnepanelen?

Als je nu meer stroom opwekt dan je in totaal verbruikt gebeurt er iets anders. Dan ga je stroom verkopen aan je energieleverancier. Je krijgt dan een terugleververgoeding, ook wel feed-in tarief genoemd.

Wat te doen met overschot zonnepanelen?

Elke keer als je panelen meer stroom opwekken dan je op dat moment gebruikt, lever je het overschot automatisch terug. Je bent op dat moment zelf energieleverancier. Die situatie noemen we 'terugleveren'.

Wat gebeurt er met opgewekte stroom zonnepanelen?

Met zonnepanelen wekt u zelf (groene) stroom op. Een deel van deze stroom benut u direct zelf voor bijvoorbeeld computers en verlichting in uw woning. Zelf opgewekte elektriciteit die u niet direct zelf benut, levert u terug aan het reguliere elektriciteitsnet waarop u altijd aangesloten blijft.

Hoeveel krijg ik terug voor mijn zonnepanelen?

Als het gezin in 2018 zonnepanelen heeft geplaatst dan bedraagt de eenmalige financiële compensatie 3.480 euro (348 €/kWp x 10 kWp). Als het gezin in 2016 zonnepanelen heeft geplaatst, krijgt het de hoogst voorziene financiële compensatie: 4.360 euro (436 €/kWp x 10 kWp).

Hoeveel mag ik salderen?

roeger was het zo dat je per jaar probleemloos je eigen stroomverbruik kon salderen met een maximum van 5.000 kWh. Per 1 januari 2014 is dit gewijzigd: tegenwoordig is het zo dat je je hele verbruik mag salderen, ook boven de 5.000kWh. De 'salderingsgrens' is nu dus precies de hoeveelheid kWh die je verbruikt hebt.

Wat te doen met overschot elektriciteit?

Maar je kunt een eventueel overschot aan elektriciteit zo wel 'opmaken' en dan overschakelen op gas. Dit is een wat kale energievergelijking. Selectief verwarmen kan wel degelijk efficiënt zijn omdat je dan minder energie nodig hebt om hetzelfde comfort te bereiken in je huis.

Wat gebeurt er met opgewekte stroom?

Wat gebeurt er met opgewekte stroom die niet gebruikt wordt? Als er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt, zal het overtollige stroom geleverd worden aan het elektriciteitsnet. ... Uiteindelijk wordt de inkoop en verkoop van stroom tegen elkaar weggestreept en moet je een klein bedrag aan de energiemaatschappij betalen.

Wat levert opgewekte stroom op?

Je houdt dan als het ware nog teruggeleverde stroom over. Je energieleverancier betaalt een 'redelijke terugleververgoeding' voor dit overschot. Hij mag zelf bepalen hoe hoog deze vergoeding is. Uit ons onderzoek van april 2018 blijkt dat de huidige vergoedingen variëren van zo'n €0,04 tot €0,12 per kWh.