Inhoudsopgave:

  1. Waar is schansspringen?
  2. Hoe is schansspringen ontstaan?
  3. Hoe werkt de puntentelling bij schansspringen?
  4. Hoe werkt puntentelling schansspringen?
  5. Hoe werkt skispringen?
  6. Hoe hoog is een schans?

Waar is schansspringen?

De vier schansen de Grote Olympiaschans in Garmisch-Partenkirchen (Duitsland) op 1 januari; de Bergiselschans in Innsbruck (Oostenrijk) op 3 of 4 januari; de Paul Ausserleitnerschans in Bischofshofen (Oostenrijk) in principe op 6 januari (driekoningen), maar soms een dag later.

Hoe is schansspringen ontstaan?

Schansspringen bestaat al sinds het begin van de 19e eeuw, toen werd in de Noorse provincie Telemark al over stapels hout en daken heen gesprongen. De eerste gemeten sprong werd in 1808 gesprongen door Olaf Rye. Hij sprong 9,5 meter. De eerste echte wedstrijd werd in 1862 in Trysil (Noorwegen) gehouden.

Hoe werkt de puntentelling bij schansspringen?

Puntentelling. De springer kan een wedstrijd winnen door de meeste punten te behalen. Een springer haalt punten voor de afstand en de stijl van de sprong. Als een springer precies op het K-punt landt, krijgt hij 60 punten (120 bij skivliegen).

Hoe werkt puntentelling schansspringen?

Tijdens een dertigtal wedstrijden, zowel schansspringen als skivliegen, wordt via een puntensysteem bepaald wie de beste schansspringer van het seizoen is. De winnaar van een wedstrijd krijgt 100 punten, de tweede 80, de derde 60, de dertigste plaats is nog goed voor 1 punt.

Hoe werkt skispringen?

De springer kan een wedstrijd winnen door de meeste punten te behalen. Een springer haalt punten voor de afstand en de stijl van de sprong. Als een springer precies op het K-punt landt, krijgt hij 60 punten (120 bij skivliegen). Elke meter meer betekent 1,8 punt erbij en elke meter minder betekent 1,8 punt eraf.

Hoe hoog is een schans?

De nieuwe schans die in november 2007 in gebruik werd genomen is een K125-schans; springers halen hier sprongen van 125 m. Het schansrecord staat sedert 20 m....
Grote Olympiaschans
Gerenoveerd1950, 1978, 1996, 2007
Grote schans
Calculatiepunt125 m
HillsizeHS140