Inhoudsopgave:

  1. Welke straaljager is het snelst?
  2. Hoeveel tankt een F16?
  3. Waar zijn de F16 gestationeerd?
  4. Waar staat de F van F16 voor?
  5. Wat is kenmerkend voor de nieuwste generatie vliegtuigen?

Welke straaljager is het snelst?

De F15 Eagle, van fabrikant Boeing, is een multirole gevechtsvliegtuig, een tactische straaljager inzetbaar onder alle weersomstandigheden. De topsnelheid van de F15 is genoteerd op Mach 2.3. Jarenlang heeft dit toestel zich bewezen als de ruggengraat van de USAF.

Hoeveel tankt een F16?

Hoofd fabrikantLockheed Martin
Inhoud brandstof tank
BijtankcapaciteitJa
BewapeningM61A1 20mm boordkanon, 2 wingtip Sidewinder of Sparrow lucht-lucht raketten,
Maximum wapengewicht9 ophangpunten die meer dan 15.200 pond aan gewicht kunnen dragen

Waar zijn de F16 gestationeerd?

De F-16's van de luchtmacht staan op de vliegbases Leeuwarden en Volkel. Op Vliegbasis Leeuwarden zijn ook de nieuwe F-35's gestationeerd. Transport- en tankvliegtuigen hebben Eindhoven als thuisbasis.

Waar staat de F van F16 voor?

Een Nederlandse F-16 boven Afghanistan. De F-16 Fighting Falcon is een eenmotorige multifunctionele straaljager die sinds 1979 veel gebruikt wordt. In onder andere Nederland en België was het de opvolger van de F-104 Starfighter. In België kwam de F-16 ook in de plaats van de Mirage 5.

Wat is kenmerkend voor de nieuwste generatie vliegtuigen?

In de meest geavanceerde recent ontworpen jachtvliegtuigen wordt brede inzetbaarheid gecombineerd met ontwikkelingen als stuwstraalbesturing, composietmaterialen, geavanceerde radar en avionica, en onzichtbaarheid voor radar, stealth. Op deze basis ontworpen toestellen worden gerekend tot de vijfde generatie.