Inhoudsopgave:

  1. Wat is de grootste planetoïde?
  2. Wat zit er tussen Mars en Jupiter in?
  3. Wat is de grootste asteroïde?
  4. Hoe ontstaat een asteroïde?
  5. Hoe groot is de asteroïde?

Wat is de grootste planetoïde?

Omvang en samenstelling Terwijl de grootste gekende planetoïde, Ceres, een diameter heeft van 974 kilometer zijn de kleinste gekende planetoïden niet veel groter dan enkele centimeter. Ook bestaan er planetoïden in de vorm van gruis maar deze zijn met telescopen niet waarneembaar.

Wat zit er tussen Mars en Jupiter in?

De planetoïdengordel of hoofdgordel is een regio in het zonnestelsel ruwweg tussen de planeten Mars en Jupiter, waar de grootste concentratie van planetoïdenbanen zich bevindt. De afstand tot de zon bedraagt tussen de 2,1 en 3,3 AE.

Wat is de grootste asteroïde?

De grootste van deze objecten die tot nog toe zijn ontdekt, zijn Eris, die waarschijnlijk groter is dan Pluto, en Quaoar, ontdekt in 2002, met een doorsnede van 1280 km, groter dan Ceres en de maan Charon.

Hoe ontstaat een asteroïde?

'De asteroïden en planeten in ons zonnestelsel komen van hetzelfde 'overschot' aan materiaal dat 4,6 miljard jaar geleden vrijkwam wanneer de zon zich vormde', zegt Conny Aerts, sterrenkundige aan de KU Leuven. ... Daaruit ontstaan andere lichamen, zoals planeten, kometen en asteroïden. '

Hoe groot is de asteroïde?

De kleinste asteroïden met een dergelijke helderheid zijn naar schatting 1 meter groot en dat is genoeg om bij een inslag aanzienlijke plaatselijke schade aan te richten.