Inhoudsopgave:

  1. Hoelang bestaan glazen ramen?
  2. Welk glas in de ramen?
  3. Welke soorten glas zijn er?
  4. Welk glas voor buitendeur?
  5. Welk glas bij renovatie?
  6. Welk glas bij nieuwbouw?
  7. Welk glas in tuindeuren?

Hoelang bestaan glazen ramen?

De oudste bekende glazen voorwerpen zijn in het Nabije Oosten gevonden en dateren van 5000 jaar voor Christus. Het zijn glasparels, die waarschijnlijk in de natuur zijn gevormd, of per toeval zijn ontstaan door verhitting van kwartskorreltjes in het zand.

Welk glas in de ramen?

Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas. Twijfel je nog, dan zijn er twee testen om erachter te komen of je HR-glas hebt.

Welke soorten glas zijn er?

Soorten glas: aantal glasplaten Enkel glas. Dubbel glas (en thermopane) Driedubbel glas.

Welk glas voor buitendeur?

Veruit de meeste buitendeuren zijn afgewerkt met isolatieglas: dubbelglas met HR++ kwaliteit. Dit type glas isoleert en werkt geluiddempend. Bovendien houdt het de warmte binnen en de kou buiten. Dit is zeker in de winter te merken aan de stookkosten.

Welk glas bij renovatie?

Als je renoveert of bouwt moet je kiezen voor veiligheidsglas in ramen waar er risico is voor doorval. Dat betekent dat je alle beglazing lager dan 90 centimeter op z'n minst aan de binnenzijde moet voorzien van veiligheidsglas. Deze ramen hebben verplicht veiligheidsglas: schuifraam.

Welk glas bij nieuwbouw?

Voor zowel nieuwbouw als renovatie van woningen geldt de minimale eis dat er HR++ beglazing toegepast dient te worden. De HR++ duidt op de mate van isolatie waarmee het warmteverlies door de het glas heen beperkt wordt. Deze zogenaamde thermische-isolatie-prestatie wordt uitgedrukt in U-waarde (in W/m2.

Welk glas in tuindeuren?

Veruit de meeste buitendeuren zijn afgewerkt met isolatieglas: dubbelglas met HR++ kwaliteit. Dit type glas isoleert en werkt geluiddempend. Bovendien houdt het de warmte binnen en de kou buiten.