Inhoudsopgave:

 1. Wat voor ziekte heeft mijn plant?
 2. Welke planten zijn gevoelig voor verwelkingsziekte?
 3. Wat is witziekte op planten?
 4. Hoe komt het dat planten in een tuin ziek worden?
 5. Hoe echte meeldauw bestrijden?
 6. Kunnen planten ziek worden?
 7. Waar heeft mijn plant last van?
 8. Waarom scheuren de bladeren van mijn plant?
 9. Wat te doen tegen Hagelschotziekte?

Wat voor ziekte heeft mijn plant?

Help, mijn plant is ziek! Plantenziekten herkennen en bestrijden
1Schimmel op planten
2Roest op tuinplanten
3Bladvlekkenziekte
4Hagelschotziekte
5Bladluizen, dopluizen of schildluizen

Welke planten zijn gevoelig voor verwelkingsziekte?

Verwelkingsziekte of Verticillium om het eens met een moeilijk woord te zeggen kan voorkomen op verschillende bomen en/of struiken. De meest gevoelige planten zijn bol-catalpa, bol-acacia, bol-esdoorn, linde en enkele bolvormen van sierkers (Prunussoorten). Naast deze boomsoorten is ook Clematis zeer gevoelig.

Wat is witziekte op planten?

Meeldauw en valse meeldauw zijn schimmels die vele planten parasiteren. Meeldauw is een veelvuldig voorkomende plantenziekte die de groei en de kwaliteit van de planten doet afnemen. Bladeren krullen vaak deels op en vallen af. ... De vlekken zijn aanvankelijk gemakkelijk van het blad af te vegen.

Hoe komt het dat planten in een tuin ziek worden?

Plantenziekten tasten tuinplanten aan. Meestal worden ze veroorzaakt door schimmels, bacteriën en virussen of door plagen van rupsen, kevers of bladluizen. Hieronder de meest voorkomende plantenziekten met kenmerken zodat u ze kunt herkennen, inclusief tips om ze te bestrijden.

Hoe echte meeldauw bestrijden?

Meeldauw bestrijden met azijn doe je door één deel azijn met twee delen water te mengen en dit te sprayen over de planten. Het is heftig voor de plant en het kan zomaar eens zijn dat andere planten of dieren in de buurt van de aangetaste plant het ook zwaar krijgen.

Kunnen planten ziek worden?

Een plantenziekte kan veroorzaakt worden door verschillende organismen. De aantastingen door schimmels, bacteriën, virussen en nematoden worden meestal ziekten genoemd. De aantasting door insecten, mijten en andere dieren zoals vraat door wild en vogels, noemt men plagen.

Waar heeft mijn plant last van?

Soms is het simpelweg het gewicht van de plant waardoor de bladeren hangen, zoals bij de Monstera en Alocasia. Als een plant echter dorst heeft, laat hij dat ook vaak zien door zijn bladeren te laten hangen. Heb je het vermoeden dat jouw kamerplant dorst heeft, check dan even of de grond rond zijn wortels droog is!

Waarom scheuren de bladeren van mijn plant?

Door droge lucht kunnen de bladeren bruine randen krijgen, bruine plekken krijgen en/of gaan krullen. Om de lucht vochtiger te maken zet je schaaltjes of bakjes met water op de verwarming.

Wat te doen tegen Hagelschotziekte?

Preventiemaatregelen tegen hagelschotziekte
 1. Verwijder aangetaste vruchten.
 2. Snoei aangetaste takken en desinfecteer al het snoeigereedschap. Gebruik een wondsluitingsmiddel om toegangswegen voor schimmels af te sluiten.
 3. Verbrand het snoeiafval.
 4. Geef geen water op de bladeren van de fruitbomen.