Inhoudsopgave:

  1. Wat is in rep en roer?
  2. Wat is reilen?
  3. Wat betekent de uitdrukking met stille trom vertrekken?
  4. Hoe het reilen en zeilen?
  5. Hoe het reilt en zeilt?

Wat is in rep en roer?

D.w.z. in opschudding, in beweging, in beroering; eig. aan het reppen en roeren, welke werkwoorden beide bewegen' beteekenen. Vgl.

Wat is reilen?

(alleen teg. tijd), in de uitdr.: zoals het reilt en zeilt, zoals het is, met al wat er toe behoort, met zijn kwaliteiten en gebreken; (zelfst.) het en zeilen, de handel en wandel.

Wat betekent de uitdrukking met stille trom vertrekken?

zich in stilte uit de voeten maken. Eig. gezegd van de aftocht van een leger of een troep soldaten, waarbij men zonder signalen, heimelijk wegtrekt.

Hoe het reilen en zeilen?

' Dat betekent 'hoe het er hier aan toegaat', maar ook: 'hoe de situatie hier is, hoe de zaken ervoor staan'. Reilen en zeilen gaat terug op de scheepvaart. Waar zeilen voor staat, spreekt voor zich, maar reilen is moeilijker te plaatsen. Het is een verbastering van rijden.

Hoe het reilt en zeilt?

Je kunt ook zeggen: 'Kun jij me vertellen hoe het hier reilt en zeilt? ' Dat betekent 'hoe het er hier aan toegaat', maar ook: 'hoe de situatie hier is, hoe de zaken ervoor staan'. Reilen en zeilen gaat terug op de scheepvaart. Waar zeilen voor staat, spreekt voor zich, maar reilen is moeilijker te plaatsen.