Inhoudsopgave:

 1. Wat is een centraal ventilatiesysteem?
 2. Wat doet een afzuigsysteem?
 3. Hoe werkt een centraal afzuigsysteem?
 4. Heb ik een centraal afzuigsysteem?
 5. Hoe werkt een balansventilatie?
 6. Hoe werkt een MV box?
 7. Wat kost aanleggen mechanische ventilatie?
 8. Wat kost ventileren?
 9. Kan afzuigkap op centrale afzuiging?
 10. Heb je perse een afzuigkap nodig?
 11. Hoe werkt een Enthalpiewisselaar?
 12. Hoe werkt een WarmteWinner?
 13. Waarom MV box?
 14. Is ventilatiesysteem D verplicht?

Wat is een centraal ventilatiesysteem?

Het meest voorkomende mechanische ventilatiesysteem in Nederland is 'systeem C'. Dit centraal afzuigsysteem zuigt de vervuilde lucht in een woning af. Vervolgens komt er via verschillende roosters in ramen en deuren weer frisse buitenlucht naar binnen.

Wat doet een afzuigsysteem?

Hoe werkt mechanische ventilatie? Bij mechanische ventilatie voert een continu draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen in de keuken, de badkamer en het toilet. Een regelknop of schakelaar met twee of drie standen regelt de hoeveelheid lucht die wordt afgezogen.

Hoe werkt een centraal afzuigsysteem?

Mechanische ventilatie zorgt voor een voortdurende luchtverversing. De installatie bestaat uit een MV-box (met een luchtpomp) en ingebouwde ventilatiekanalen. Lucht wordt uit de verschillende vertrekken afgezogen en via de MV-box afgevoerd naar buiten. ... Via openingen onder de deuren stroomt de lucht door het hele huis.

Heb ik een centraal afzuigsysteem?

Welke jij nodig hebt, is afhankelijk van het afvoersysteem in je woning. Wanneer je een centraal afzuigsysteem hebt, kies je voor een afzuigkap zonder motor. Maak je gebruik van de luchtafvoer naar buiten of de recirculatie opstelling? Dan heb je een afzuigkap met motor nodig.

Hoe werkt een balansventilatie?

Bij balansventilatie voert een continu draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen en ventielen. ... Een balansventilatiesysteem gebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht om de verse lucht van buiten op te warmen. Hiervoor is een warmteterugwin unit (wtw) nodig.

Hoe werkt een MV box?

Mechanische ventilatie zorgt voor een voortdurende luchtverversing. De installatie bestaat uit een MV-box (met een luchtpomp) en ingebouwde ventilatiekanalen. Lucht wordt uit de verschillende vertrekken afgezogen en via de MV-box afgevoerd naar buiten. ... Via openingen onder de deuren stroomt de lucht door het hele huis.

Wat kost aanleggen mechanische ventilatie?

Kosten voor het nieuw laten aanleggen van mechanische ventilatie type C met kanalen en CO2 sturing kost €4.500 tot €8.500. Het vervangen van een oude ventilatiebox voor een nieuwe energiezuinige variant kost €400 – €600. Het plaatsen van extra ventilatieroosters kost €100 tot €200.

Wat kost ventileren?

De gemiddelde kosten voor het aanleggen van een volledig nieuw mechanisch ventilatiesysteem liggen tussen de 1.700 en 2.100 euro.

Kan afzuigkap op centrale afzuiging?

Motorloze afzuigkappen. Indien uw woning beschikt over een mechanisch ventilatie systeem (centrale afzuiging) dan dient u gebruik te maken van een afzuigkap zonder motor. ... Een motorloze afzuigkap is dan ook niet meer dan een opvangsysteem met een verlichtingsunit welke aangesloten wordt op de centrale afzuiging.

Heb je perse een afzuigkap nodig?

Dáárom moet je dus een afzuigkap gebruiken! Een afzuigkap zuigt lucht aan, en blaast die vervolgens naar buiten. In die lucht zitten dingen als vet, vocht en geurtjes van het koken. ... Heb je dus geen afzuigkap, of zet je hem niet aan, dan blijven die stoffen op langer hangen in je keuken.

Hoe werkt een Enthalpiewisselaar?

Een enthalpiewisselaar zorgt voor zowel warmteterugwinning als vochtterugwinning zonder dat er geur, gassen en andere verontreinigingen in de toevoerluchtstroom worden overgedragen. Door uitwisseling van thermische- en condensatiewarmte ontstaat een hoog ventilatiecomfort.

Hoe werkt een WarmteWinner?

In de WarmteWinner zit een lucht/water-warmtepomp. Het apparaat haalt energie uit warme lucht en daarmee wordt het water in de cv-ketel opgewarmd. De kleine warmtepomp neemt het verwarmen voor een groot deel over van de ketel. De piek van het apparaat ligt op 1,4 kW, wat iets anders is dan kWh.

Waarom MV box?

Mechanische ventilatie zorgt voor een voortdurende luchtverversing. De installatie bestaat uit een MV-box (met een luchtpomp) en ingebouwde ventilatiekanalen. Lucht wordt uit de verschillende vertrekken afgezogen en via de MV-box afgevoerd naar buiten. ... Ook via openstaande (klep)ramen komt verse lucht binnen.

Is ventilatiesysteem D verplicht?

Het antwoord is eenvoudig: ja, in alle gevallen, en dat al sinds 2006. De invoering van de EPB-wetgeving heeft ervoor gezorgd dat alle nieuwbouwwoningen en -appartementen nu zijn uitgerust met een volledig, mechanisch ventilatiesysteem. Zowel een systeem C als een systeem D komen in aanmerking.