Inhoudsopgave:

 1. Wat voor soorten oogdruppels zijn er?
 2. Wat doet hyaluronzuur in oogdruppels?
 3. Kan glaucoom gestopt worden?
 4. Hebben oogdruppels bijwerkingen?
 5. Hoe merk je dat je oogdruk te hoog is?
 6. Hoeveel tijd tussen verschillende oogdruppels?
 7. Waar gebruik je oogdruppels voor?
 8. Hoe gebruik je Hylan oogdruppels?
 9. Is er iets te doen aan glaucoom?
 10. Kunnen oogdruppels hartkloppingen veroorzaken?

Wat voor soorten oogdruppels zijn er?

Grofweg kunnen vrij verkrijgbare oogdruppels in drie groepen worden onderverdeeld: bevochtigende oogdruppels, druppels tegen zwelling en roodheid, en antiallergische oogdruppels.

Wat doet hyaluronzuur in oogdruppels?

Hyaluronzuur/carbomeer (hyaluronzuur komt in het GVS alleen voor in een combinatiepreparaat met carbomeer): de oogdruppels vormen een bevochtigende film op het oogoppervlak en beschermen het tegen uitdroging.

Kan glaucoom gestopt worden?

De ziekte kan niet worden genezen. Daarom is glaucoom een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid en blindheid wereldwijd. De ziekte kan wel sterk worden afgeremd of zelfs gestopt worden indien deze tijdig wordt opgespoord en de verhoogde oogdruk wordt behandeld.

Hebben oogdruppels bijwerkingen?

Oogdruppels kunnen een prikkelend gevoel in het oog geven, ze kunnen wazig zien veroorzaken. Ook kunnen ze pijn in of achter het oog veroorzaken. Soms wordt na druppelen het oog rood, of wordt de pupil nauw. Tabletten kunnen bijvoorbeeld maagklachten geven, verminderde eetlust, of tintelingen in handen of voeten.

Hoe merk je dat je oogdruk te hoog is?

Symtomen acuut glaucoom Het oog doet veel pijn. Wazig zicht. Ook ernstige hoofdpijn, misselijkheid en braken kunnen optreden. Deze heftige klachten worden veroorzaakt door een extreem hoge oogdruk.

Hoeveel tijd tussen verschillende oogdruppels?

Het conserveermiddel in de oogdruppels kan schadelijk zijn voor zachte lenzen. Wanneer u meerdere soorten oogdruppels gebruikt, wacht dan tenminste 5 minuten tussen de verschillende oogdruppels. Als u zowel oogdruppels als oogzalf gebruikt, gebruik dan eerst de oogdruppels en na 5 minuten de oogzalf.

Waar gebruik je oogdruppels voor?

Bij een aantal oogaandoeningen, bijvoorbeeld glaucoom, staar en droge ogen, schrijft de oogarts vaak oogdruppels voor. Oogdruppe- len kan gericht zijn op het verminderen van de oogboldruk of het vochtig houden van de ogen. Bij sommige oogheelkundige ingrepen is het van belang dat het oog (tijdelijk) wordt gedruppeld.

Hoe gebruik je Hylan oogdruppels?

Hoe gebruik ik dit medicijn?
 1. Was uw handen als ze vies zijn. ...
 2. Buig het hoofd achterover en kijk omhoog.
 3. Trek het onderste ooglid met een vinger omlaag.
 4. Houd het flesje met de druppelaar naar beneden boven de ruimte die hierdoor ontstaat.
 5. Oogdruppels: laat de druppel tussen het onderooglid en het oog vallen.

Is er iets te doen aan glaucoom?

Meestal wordt glaucoom eerst behandeld met medicijnen (oogdruppels). Daarna kan een laserbehandeling volgen of een microchirurgische behandeling.

Kunnen oogdruppels hartkloppingen veroorzaken?

Bijwerkingen van pupilverwijdende oogdruppels zijn: toename van de polsfrequentie; tachycardie; hartkloppingen; hartaritmieën; temperatuurstijging (koorts!); hallucinaties en een droge mond (door verminderde speekselsecretie). De dodelijke dosis van atropine voor kleine kinderen is 10 milligram.