Inhoudsopgave:

  1. Hoe werkt een Gevelklem?
  2. Wat is de Koppenmaat bij metselwerk?
  3. Waar komt de hanenkam vandaan?
  4. Wat betekent hanenkam?
  5. Hoe plaats je een latei?
  6. Hoe zet je een latei vast?

Hoe werkt een Gevelklem?

De gevelklem heeft een pin en een voetstuk aan de onderzijde. Gebruik: Elke klem wordt met de pin in een geboord gat in de stootvoeg zeven lagen boven de onderrand bevestigd met het voetje onder het hart van de steen. De onderste rij stenen steunt op het staal.

Wat is de Koppenmaat bij metselwerk?

De koppenmaat bij metselwerk is de breedte van 1 steen (kop) + de breedte van 1 stootvoeg. De verticale voegen (stootvoegen) moeten mooi recht boven elkaar komen. Daartoe nemen we voor de koppenmaat het gemiddelde van 10 stenen + 10 stootvoegen. Zet deze maat uit op een lat: de koppenlat.

Waar komt de hanenkam vandaan?

De hanenkam wordt in de Verenigde Staten mohawk genoemd, naar de Mohawk-indianen die deze haardracht voerden. In de jaren 70 werd de hanenkam populair bij punkers. De manschappen van de Amerikaanse 101st Airborne Division droegen dit kapsel tijdens de landingen in Normandië in 1944.

Wat betekent hanenkam?

Een hanenkam, ((en) mohawk) is een kapsel waarbij het hoofd wordt kaalgeschoren, behalve een smalle strook in het midden. Dit resterende haar wordt met behulp van zeep en/of haarlak rechtop gehouden, waardoor het effect ontstaat van de kam die een haan siert.

Hoe plaats je een latei?

Maak openingen rechts en links aan de bovenkant van de muur, waar de latei uiteindelijk moet komen te liggen. Eens de opening groot genoeg is, kun je de betonnen latei of H-balk waterpas op onderleggers plaatsen links en recht van de muur. Maak hierbij gebruik van onderleggers of balkjes ter ondersteuning van de latei.

Hoe zet je een latei vast?

Doordat de materialen bij verschillende temperaturen uitzetten is het belangrijk om de latei niet vast te metselen aan de omliggende bakstenen. Zorg enkel voor goede hechting aan de bovenkant. Leg de latei op het metselwerk en breng dus alleen hechtingsmateriaal (specie) aan op de bovenkant van de latei.