Inhoudsopgave:

  1. Hoe kom je boven in een windmolen?
  2. Wat zit er bovenop een windmolen?
  3. Wat voor motor zit er in een windmolen?
  4. Hoe worden wieken gemaakt?
  5. Waarom zitten er lichtjes op een windmolen?
  6. Welke spanning levert een windmolen?
  7. Hoeveel Volt heeft een windmolen?
  8. Waar worden wieken van windmolens van gemaakt?
  9. Waar worden windmolenwieken van gemaakt?
  10. Hoeveel kWh levert 1 windmolen op?

Hoe kom je boven in een windmolen?

Héél veel treden Moet je een wat oudere windmolen repareren? Dan ben je zuur: je moet 50 meter de lucht in op een steile trap. Maar het goede nieuws is: windmolens van tegenwoordig zijn voorzien van een liftje. Stel je er niet al te veel van voor, er passen hooguit twee mensen in, maar toch…

Wat zit er bovenop een windmolen?

De rotor zit vast aan de gondel. De gondel is eigenlijk de behuizing van de windmolen boven aan de mast. De windvaan bovenop de windmolen zorgt ervoor dat de windrichting wordt bepaald, zodat de gondel naar de juiste richting kan draaien.

Wat voor motor zit er in een windmolen?

De wind zorgt ervoor dat het geheel gaat draaien. De rotor is gekoppeld aan een gondel (ook wel nacelle genoemd). Dit is de behuizing boven aan de mast. Een speciale motor ('kruimotor') zorgt ervoor dat de gondel steeds zo gepositioneerd wordt, dat de bladen op de wind gericht zijn.

Hoe worden wieken gemaakt?

De bladen van een windturbine hebben een vleugelprofiel, waardoor ze de windenergie efficiënter kunnen omzetten in een roterende beweging, die door de turbine omgezet kan worden in elektrische energie. Ze zijn gemaakt van aluminium of een composiet met daarin plastic en aluminium of polyester en polyurethaan.

Waarom zitten er lichtjes op een windmolen?

Maar waarom is een windmolen verlicht? Het antwoord ligt voor de hand. Vliegverkeer moet kunnen zien of er een obstakel, zoals een windmolen, in de weg staat. Daarom heeft elke windmolen een lampenset bovenop de turbine, en vaak ook nog lampjes halverwege de toren.

Welke spanning levert een windmolen?

in de mast of buiten de windmolen, wordt de spanning verhoogd naar 10.000 tot 30.000 volt, afhankelijk van het standaard lokale elektriciteitsnet. Grote fabrikanten bieden windturbines modellen aan in 50Hz (het grootse deel van de wereld) en in 60 Hz (Amerika).

Hoeveel Volt heeft een windmolen?

"Onze windmolen geeft veel meer stroom dan wijzelf kunnen gebruiken. Hij geeft stroom met een veel hoger voltage, 10.000 volt. Door de elektriciteitskabel gaat die stroom naar een transformatorhuisje verderop. Die brengt het voltage naar beneden toe, naar 380 volt.

Waar worden wieken van windmolens van gemaakt?

Ze zijn gemaakt van aluminium of een composiet met daarin plastic en aluminium of polyester en polyurethaan. Windturbines uit de beginperiode hadden twee wieken. Naarmate ze in omvang toenamen is men overgestapt op driebladige systemen. Door de groei in omvang is de ook lengte van de wieken toegenomen.

Waar worden windmolenwieken van gemaakt?

Windmolenwieken, aanrechten en witte tandvullingen: ze zijn allemaal gemaakt van composiet. Het materiaal is kleur- en vormloos waardoor je er van alles mee kan bouwen. Ook kan je composieten met specifieke eigenschappen maken door heel precies de juiste vezels en harsen te combineren.

Hoeveel kWh levert 1 windmolen op?

Opbrengst molen Het vermogen van een windmolen wordt uitgedrukt in megawatt (MW), waarbij 1 MW 1000 kW is. De meeste windmolens die je nu ziet, hebben een vermogen van 2 of 3 MW. Met één zo'n windmolen zou je in theorie 6,5 miljoen kWh per jaar kunnen opwekken.