Inhoudsopgave:

 1. Waar wordt ammoniumnitraat voor gebruikt?
 2. Hoe wordt ammoniumnitraat gemaakt?
 3. Is kunstmest explosief?
 4. Waar ligt in Nederland ammoniumnitraat opgeslagen?
 5. Wat maakt ammoniumnitraat explosief?
 6. Is mest explosief?
 7. Hoe ziet ammoniumnitraat eruit?
 8. Is ammoniumnitraat vloeibaar?
 9. Wat is de oorzaak van de explosie in Beirut?
 10. Waardoor kwam explosie Beiroet?
 11. Is salpeterzuur explosief?
 12. Welke stof uit kunstmest kan gebruikt worden voor explosieven?
 13. Waarom ammoniumnitraat explosief?

Waar wordt ammoniumnitraat voor gebruikt?

Ammoniumnitraat wordt elders in de wereld wel gebruikt als kunstmest, maar is ook geschikt voor het maken van explosieven. De Amerikaanse terrorist Timothy McVeigh gebruikte het om in 1995 een explosie te veroorzaken in Oklahoma City, waarbij 168 mensen om het leven kwamen.

Hoe wordt ammoniumnitraat gemaakt?

Ammoniumnitraat is een zout met de verhoudingsformule NH4NO3, een combinatie van salpeterzuur en ammoniak. Voor de productie van kunstmest gebruiken fabrikanten vaak ammoniumnitraat. De stikstofmoleculen in deze stof vullen het stikstofgehalte in de grond weer aan en dat gebruiken planten om te groeien.

Is kunstmest explosief?

Stikstof toevoegen "Denk aan grasland, aardappelen en suikerbieten. In onze bodem zit niet voldoende stikstof, dus voegen we dat toe via kunstmest." Het pure ammoniumnitraat is heel explosief, aldus Ehlert. "In de mijnbouw wordt het bijvoorbeeld gebruikt en ook terroristen hebben het gebruikt bij aanslagen."

Waar ligt in Nederland ammoniumnitraat opgeslagen?

Net als in de haven van Beiroet liggen ook in Nederland enorme voorraden ammoniumnitraat opgeslagen, meldt De Telegraaf. Onder meer bij Yara in Sluiskil en OCI in Geleen liggen enorme voorraden van de explosieve stof.

Wat maakt ammoniumnitraat explosief?

"Een kenmerk van ammoniumnitraat is dat het hoogexplosief kan worden. Als kunstmest zoveel nitraten bevat, bevat het ook veel zuurstof. Dat betekent dat als het tot een explosie komt, het doorzet.

Is mest explosief?

Kunstmest bestaat gedeeltelijk uit ammoniumnitraat, dat vrij gemakkelijk explosief kan worden gemaakt door het te mengen met andere stoffen. Zelfgemaakte bommen hebben niet alleen explosief materiaal nodig, maar ook een ontsteker en brandstof.

Hoe ziet ammoniumnitraat eruit?

Ammoniumnitraat ziet eruit als witte korrels of bolletjes en wordt opgeslagen in grote silo's of in zakken. Doorgaans wordt het niet gebruikt in zijn pure vorm, maar worden er "vulstoffen" aan toegevoegd die de stabiliteit bevorderen en het stikstofgehalte verlagen.

Is ammoniumnitraat vloeibaar?

Vloeibaar of vast Er is vloeibare ammoniumnitraat op hoge temperatuur en er is ammoniumnitraat in vaste vorm met lagere ammoniumnitraat percentages en andere toevoegstoffen.

Wat is de oorzaak van de explosie in Beirut?

De Libanese autoriteiten wijten de ramp aan de ontploffing van ruim 2750 ton ammoniumnitraat, een stof die veel wordt gebruikt in kunstmest maar ook in explosieven voor de mijn- en wegenbouw.

Waardoor kwam explosie Beiroet?

Acht jaar geleden kwam 2750 ton aan ammoniumnitraat in de haven van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Deze grondstof wordt gebruikt als kunstmest, maar ook voor het maken van bommen. Een 86 meter lang vrachtschip voer onder de Moldavische vlag en had de stof aan boord.

Is salpeterzuur explosief?

Nobel maakte een mengsel van één deel kiezelgoer op drie delen nitroglycerine en noemde dat dynamiet. De combinatie met een andere uitvinding, ongeveer een jaar eerder, maakt het geheel tot een goed bruikbaar explosief.

Welke stof uit kunstmest kan gebruikt worden voor explosieven?

Ammoniumnitraat. Sommige kunstmest bestaat voor een deel uit ammoniumnitraat, maar dit wordt vaak vermengd met andere stoffen.

Waarom ammoniumnitraat explosief?

Verhitting en explosie Bij verhitting van ammoniumnitraat gaat de vaste stof door een aantal faseovergangen. Bij 170°C ontbindt de stof zich in salpeterzuur en ammoniak. Deze ontbinding is reversibel en endotherm. Bij verdere verhitting tot boven 185°C ontleedt de stof in gasvormige producten.