Inhoudsopgave:

  1. Wat doet een dar bij?
  2. Waarom sterven Darren na paren?
  3. Hoe wordt een dar geboren?
  4. Kan een dar steken?
  5. Hoe lang paren bijen?
  6. Wat gebeurt er als bijen steken?
  7. Hoeveel strepen heeft een bij?

Wat doet een dar bij?

Activiteiten. De bijdrage van de dar aan de kolonie is wat helpen bij de temperatuurregeling. Wanneer de temperatuur te laag wordt, gaan de darren en de werkbijen warmte genereren door te trillen, en wanneer de temperatuur te hoog wordt, gaan de darren en de werkbijen met de vleugels wapperen ter ventilatie.

Waarom sterven Darren na paren?

Na het paren breekt hun voortplantingsorgaan af en zijn ze gedoemd om te sterven. Darren die zich niet voortplanten, worden door de werksters uit de kolonie gezet waarna ze sterven aan ondervoeding.

Hoe wordt een dar geboren?

De dar wordt geboren uit een onbevrucht eitje van de koningin. Het insect zit ongeveer 24 dagen in het eitje. Hij wordt ongeveer 4 tot 6 weken oud. De enige taak van de dar is om te paren met de koningin.

Kan een dar steken?

Alle werkbijen (werksters) zijn vrouwtjes die zich niet kunnen voortplanten. Alleen de koninginnenbij kan eitjes leggen. De koningin wordt bevrucht door de mannetjesbijen (darren) De mannetjes verrichten geen werk en kunnen niet steken, het enige wat ze doen is paren.

Hoe lang paren bijen?

De darren achtervolgen de moer en alleen de snelsten kunnen met haar paren. Dit gebeurt allemaal tijdens de vlucht, ook wel bruidsvlucht genoemd. De paring gaat snel en duurt hooguit enkele seconden. Ze paart met zo'n 10 tot 20 darren om zoveel mogelijk zaadcellen te verzamelen voor de rest van haar leven.

Wat gebeurt er als bijen steken?

De honingbij heeft een angel met weerhaken. Wanneer een honingbij je steekt, zorgen deze weerhaken ervoor dat de angel en bij in je huid blijven hangen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hommelsteek waarbij de angel door de huid prikt, er weer uit gaat en de hommel weer verder vliegt.

Hoeveel strepen heeft een bij?

Uiterlijk. Bijen hebben een harig lichaam, met gele en zwarte strepen. Het lichaam bestaat uit drie delen; de kop, de borst en het achterlijf.