Inhoudsopgave:

  1. Waarom zo koud mei?
  2. Waarom is het in april zo koud?
  3. Hoe koud wordt het in de winter in Nederland?
  4. Was mei 2021 een koude maand?
  5. Hoe koud is het op het poolklimaat?
  6. Hoe is het klimaat op de Noordpool?
  7. Was mei een koude maand?

Waarom zo koud mei?

In deze maand is het weerbeeld vaak al zomers, maar het kan soms ook nog tot nachtvorst komen. De windrichting is sterk bepalend voor de temperatuur. Een oosten- of zuidenwind voert warme lucht vanaf het continent aan, maar een westenwind en zeker een noordenwind is in mei vaak koud met temperaturen ruim onder normaal.

Waarom is het in april zo koud?

Een week later, begin april, lag er een groot lagedrukgebied boven Scandinavië en Centraal-Europa en een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Tussen deze twee systemen ontstond een noordelijke stroming waardoor koude lucht van boven de Noordpool naar ons land gevoerd werd.

Hoe koud wordt het in de winter in Nederland?

Met een gemiddelde temperatuur van 4,4 °C tegen 3,9 °C normaal was de winter zachter dan normaal. De afwijkingen van normaal in januari (0,2 graden kouder dan normaal) en februari (0,4 °C zachter dan normaal) waren kleiner. ...

Was mei 2021 een koude maand?

Mei 2021 was kletsnat, koud en iets te somber. Met een gemiddelde temperatuur van 11,2 graden tegen 13,4 normaal was het de koudste meimaand sinds 2010. Er viel 103 millimeter regen gemiddeld over het land tegen 56 mm normaal en de zon scheen 199,6 uur tegen 219 uur normaal.

Hoe koud is het op het poolklimaat?

Het poolklimaat komt buiten de poolgebieden ook voor boven de boomgrens in de hooggebergten. De gemiddelde temperatuur in de warmste maand ligt tussen de 0 en de 10 graden Celsius. Er ligt eeuwige sneeuw.

Hoe is het klimaat op de Noordpool?

Het klimaat van het noordpoolgebied wordt gekarakteriseerd door lange, koude winters en korte, koele zomers. Er is grote variatie in het klimaat van het gebied. Sommige delen zijn bedekt door permafrost en bijna alle delen hebben te kampen met lange periodes van sneeuwval en ijs.

Was mei een koude maand?

Na de extreem koude aprilmaand, was het in mei niet veel warmer. De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 11,2 graden tegen 13,4 normaal. Daarmee was het de koudste meimaand sinds 2010. In dat jaar kwam mei uit op 10,5 graden.