Inhoudsopgave:

  1. Hoe schrijf je ingeënt?
  2. Hoe kom ik te weten welke vaccinaties ik heb gehad?
  3. Wat gebeurt er met je lichaam na vaccinatie?
  4. Hoe snel na vaccinatie?
  5. Wat doet AstraZeneca met je lichaam?

Hoe schrijf je ingeënt?

heeft ingeënt (volt. deelw.) [ov] [medisch] iemand door middel van een injectie beschermen tegen een ziekte. Zie vaccinatie.

Hoe kom ik te weten welke vaccinaties ik heb gehad?

Dit kan de huisarts, de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst , het ziekenhuis of andere zorginstelling zijn. Zij kunnen de gegevens corrigeren. De zorgverlener die vaccineert moet ervoor zorgen dat deze gegevens juist zijn geregistreerd. Dat staat in de wet.

Wat gebeurt er met je lichaam na vaccinatie?

Een vaccin stimuleert een immuunrespons zodat het lichaam zich een specifieke ziekte “herinnert” zonder dat de ziekte zich manifesteert. De meeste vaccins bevatten een sterk verzwakte of gedeactiveerde (gedode) vorm van de ziekteverwekker (een virus of bacterie) of een gedeelte van het virus of de bacterie.

Hoe snel na vaccinatie?

Na de vaccinatie maakt je lichaam antistoffen aan. 7 tot 14 dagen na de eerste vaccinatie met Pfizer of Moderna is 90% van de mensen beschermd tegen corona. We weten nog niet precies hoe lang de bescherming duurt. Na een aantal weken nemen de antistoffen af en is de bescherming wat minder goed.

Wat doet AstraZeneca met je lichaam?

Het coronavaccin van AstraZeneca beschermt tegen het coronavirus. Het is bestemd voor volwassenen van 18 jaar en ouder, en helpt het afweersysteem van het lichaam om de ziekte COVID-19 te voorkomen. Het vaccin bestaat uit twee prikken.