Inhoudsopgave:

 1. Waarom slik ik hard?
 2. Wat als je je veel verslikt?
 3. Waarom moet ik veel slikken?
 4. Welke verschijnselen kunnen wijzen op een slikstoornis?
 5. Waarom kan je niet meerdere keren slikken?
 6. Welke onderzoeken en behandelmogelijkheden zijn er bij slikproblemen?
 7. Welke 2 organen doen hun werk niet goed als je je verslikt?
 8. Waarom kan het eten van grote happen leiden tot slikproblemen?

Waarom slik ik hard?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom iemand moeite heeft met eten en drinken: Ouderdom. Neurologische problemen. Medicijnen.

Wat als je je veel verslikt?

Als u zich (vaak) verslikt, kan voedsel in uw longen terecht komen. Hierdoor kunt u een longontsteking krijgen. Rijnstate heeft een multidisciplinair slikteam om slikstoornissen te onderzoeken. Bij onbegrepen klachten kan nader onderzoek diagnostische informatie opleveren.

Waarom moet ik veel slikken?

U verslikt zich vaak of het eten blijft 'hangen' in uw mond, keel en/of slokdarm. Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan.

Welke verschijnselen kunnen wijzen op een slikstoornis?

Symptomen
 • U verslikt zich tijdens/na het eten of drinken; u moet hoesten, wordt rood, loopt blauw aan, uw ogen beginnen te tranen.
 • Er loopt speeksel, eten of drinken uit uw mond.
 • U heeft het gevoel dat er eten, drinken of medicijnen in uw keel of slokdarm blijft steken.
 • Er blijven voedselresten achter in uw mond.

Waarom kan je niet meerdere keren slikken?

Oorzaken van een slikstoornis Hierbij wordt het samenspel van de spieren tijdens het slikken verstoord. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn een beroerte, ALS, de ziekte van Parkinson, (alzheimer) dementie en cerebrale parese. Kanker van bijvoorbeeld de mondbodem of in de keelholte .

Welke onderzoeken en behandelmogelijkheden zijn er bij slikproblemen?

De logopedist kan met een slikonderzoek de oorzaak van de slikstoornis opsporen en vaststellen in welke fase van het slikproces de stoornis zich bevindt. Het logopedisch onderzoek kan worden uitgebreid met een onderzoek door een KNO-arts en/of een radioloog.

Welke 2 organen doen hun werk niet goed als je je verslikt?

Als je eten of drinken doorslikt, moet het in je slokdarm terecht komen en niet in je neus of in je luchtpijp. De neus en de luchtpijp gebruiken we namelijk om te ademen en niet om te eten.

Waarom kan het eten van grote happen leiden tot slikproblemen?

Als de voedselbrok achter op de tong ligt, wordt het doorgeslikt en komt het in de keel terecht. Dit is de 'slikreflex'. Tegelijker- tijd worden de neus en de luchtpijp afgesloten, zodat hier geen voedsel in terecht kan komen. De spieren in de keelwand zorgen ervoor dat de voedselbrok naar de slok- darm gaat.