Inhoudsopgave:

  1. Hoe jaagt een bultrug?
  2. Hoe slaan bultruggen CO2 op?
  3. Hoeveel plankton eet een bultrug?
  4. Waarom kan een potvis zo diep duiken?
  5. Waarom springen walvissen uit het water?
  6. Heeft een bultrug tanden?
  7. Kan een walvis springen?
  8. Hoe slaan walvissen CO2 op?
  9. Hoeveel CO2 neemt plankton op?
  10. Waarom Sperm Whale?

Hoe jaagt een bultrug?

Bultruggen filteren hun eten uit het water met baleinen. Ze kunnen met hun grote bek ook scholen vis opscheppen. Om de vissen bij elkaar te drijven leggen ze soms een cirkel van luchtbellen om ze heen. De bultrug duikt daarvoor onder de vissen door, zwemt een rondje en stoot dan luchtbellen uit.

Hoe slaan bultruggen CO2 op?

Ze bewaren het in hun lichaam, dat gebeurt doordat ze groeien en eten. Het is vergelijkbaar met bomen, die slaan ook CO2 op in hun stammen. Als walvissen sterven, nemen ze het CO2 met zich mee naar de bodem van de zee. Dan komt het dus niet in de lucht maar blijft het onderwater.

Hoeveel plankton eet een bultrug?

Noord-Atlantische bultruggen eten voornamelijk vis, Noord-Pacifische voornamelijk vis en krill en nabij Australië en de Zuidpool eten ze hoofdzakelijk krill. Volwassenen eten zo'n 1.300 kg voedsel per dag als ze in hun fourageergebieden zijn.

Waarom kan een potvis zo diep duiken?

Onderzoekers zijn er pas achter gekomen dat zeezoogdieren die lang onder water kunnen blijven heel veel eiwitten in hun spieren hebben die zuurstof binden. ... Dankzij het antiplakeiwit kunnen potvissen dus zo lang onder water blijven en zo diep duiken.

Waarom springen walvissen uit het water?

"Mannetjes doen het vaak om vrouwtjes te imponeren, maar voor andere situaties zijn er hypotheses die evengoed waar kunnen zijn. Huidparasieten verwijderen, een manier van communicatie, of gewoon omdat ze het leuk vinden. Het is voor ons nog altijd wat raadselachtig."

Heeft een bultrug tanden?

Bultruggen behoren tot de categorie baleinwalvissen. Dit betekent dat ze eten met 'baleinen', een soort zeefachtige tanden waarmee ze plankton, scholen vissen en krill uit het water kunnen filteren. ... Bultruggen drijven de vissen bij elkaar, door een soort cirkel van luchtbellen om ze heen te creëren.

Kan een walvis springen?

Als je op walvissafari gaat wil je de grootste dieren van de oceaan graag zien. En dan ook de beroemde walvisstaart als ze onderwater gaan. Maar ook de 'breach', oftewel de sprong uit het water. Deze video laat zien hoe een walvismoeder uit de diepte komt en dan springt, terwijl haar jong aan het uitrusten is.

Hoe slaan walvissen CO2 op?

Walvispoep laat plankton groeien Daarnaast nemen walvissen op een andere manier CO2 op, door middel van de eigen ontlasting. Walvissen duiken diep naar de bodem van de oceaan waar ze opzoek gaan naar dierlijk plankton. ... Die kleine plantjes halen vervolgens CO2 uit de atmosfeer en slaan dat op in hun eigen systeem.

Hoeveel CO2 neemt plankton op?

Naar schatting 40 procent van alle uitgestoten CO2 wordt door fytoplankton opgenomen; 37 miljard ton per jaar.

Waarom Sperm Whale?

Het is niet duidelijk waarom een potvis zoveel walschot heeft. Mogelijk heeft het een functie bij het duiken. Een andere theorie is dat het een akoestische functie heeft, hetzij als geluidsbron of als een soort sonar. ... De Engelse naam van de potvis is sperm whale, letterlijk spermawalvis.